Jeviště Městského domu v Přerově obsadí již tradičně první pondělí v březnu ochotníci s představením, jež slibuje velkolepou podívanou. Maškaráda Terryho Pratchetta je totiž dílem, na které se nezapomíná.

Režie se zhostila jako obvykle Vlasta Hartlová a hudbu společně s texty písní složil dlouholetý člen souboru Zdeněk Hilbert. Autorem skvělého překladu díla je Jan Kantůrek.

„Maškaráda je jevištní adaptací humoristického fantasy románu Terryho Pratchetta, inspirovaného slavným muzikálem Fantom Opery, ve které vytvářejí nadsázka, ironie a svérázný humor odvážnou pohádku nejen pro dospělé," nastínil Zdeněk Hilbert, jenž k představení složil hudbu a ztvárnil také roli šéfdirigenta opery.

„Pozorní posluchači možná v hudbě rozpoznají příbuznost s původním Fantomem opery," zmínil. Podle něj je svět opery daleko tajemnější, než si většina lidí myslí. V té anhk-morporkské se totiž dějí podivné věci, a to nejen v účetnictví.

Vraždy na jevišti nejsou jen metaforické, zaměstnanci padají mrtví z provaziště, lóže číslo 8 se nesmí prodávat, protože si ji pro sebe zabrala tajemná postava muže s bílou maskou na tváři a novopečený ředitel dostává podivuhodné dopisy od jakéhosi Ducha Opery.

Herci zkoušeli náročné představení zhruba půl roku.

„Divadlo Dostavník ví, že show musí pokračovat, a proto nastudovalo skoro-satirickou hudební komedii s hudbou a písněmi domácího autora Zdeňka Hilberta – Maškarádu od Terryho Pratchetta a Jana Kantůrka, nejlepšího překladatele Akademie science fiction. Tak jako Zeměplocha je fiktivní svět, ležící na hřbetě želvy plující vesmírem, tak i naše inscenace má svůj měnící se prostor a je jen na pozornosti diváka, aby se zařadil do kategorie fantasy," řekla režisérka Vlasta Hartlová.

Premiéra Dostavníku se těší vždy velké oblibě návštěvníků a už nyní je téměř vyprodaná. Představení se koná 4. března v 19 30 hodin.