V týdnu od 19. do 23. března se diváci mohou těšit na 22. ročník Přehlídky amatérských divadelních souborů Divadelní Kojetín 2014.

Ten letos nabídne desítku inscenací a nebude chybět ani nesoutěžní představení Romance pro křídlovku olomouckého Divadla Tramtarie nebo pohádka Rákosníček a jeho rybník zlínské Scény.

Kromě divadla se návštěvníci v průběhu týdne dočkají i trochy poezie a výtvarného umění.

„Do programu jsme zařadili i výstavu obrazů Jana Žmolíka, která bude k vidění ve vestibulu Sokolovny a chystáme také autorské čtení básníka Michala Talo doplněné hrou na akordeon. Po celou dobu přehlídky bude vycházet i studentský časopis Divadelní Koječák," řekla Hana Svačinová z Městského kulturního střediska Kojetín.

Soutěžní přehlídku zahájí ve středu domácí soubor Hanácká scéna Kojetín s prvním představením Ještě jednou, profesore od kroměřížského rodáka Antonína Procházky.

„Připravili jsme si komedii, která se vztahuje k virtuální realitě. Náš hlavní hrdina je profesor ruské literatury na Karlově univerzitě, který se ocitá tváří v tvář svému idolu, Nataše, komtese Rostovové z románu Vojna a mír a ona zase může obdivovat náš svět. Doufáme, že se bude příběh v našem podání divákům líbit," prozradila ke hře vedoucí souboru Marie Němečková.

Hned následující den se diváci mohou těšit na tři inscenace.

Tramtarie, Opona, Netrdlo

Od 9 hodin představí profesionálové z olomouckého Divadla Tramtarie svou Romanci pro křídlovku, po níž bude následovat bláznivá komedie o seznamování Nevyléčitelní z produkce Základní umělecké školy Zlín.

Večer pak bude patřit třetímu soutěžnímu představení Na tohle teď není ta pravá chvíle přerovského divadla Dostavník.

„Pro letošní rok jsme si vybrali konverzační komedii o podnikateli, který se kvůli svému lhaní dostává do neřešitelných situací. Na scéně se předvedou dva noví talentovaní členové, kteří jsou pro dané role jako stvoření. Víc ale neprozradím, protože chceme diváky také trochu překvapit," uvedla vedoucí souboru Dostavník Renata Bartlová.

Další tři soutěžní hry čekají na diváky v pátek.

Od 13 hodin se na jevišti vystřídá Divadelní spolek z Velké Bystřice s dramatem Miláček Fando a Lis, po něm přijde černá komedie Ryba ve čtyřech v podání vizovického souboru ochotníků Divoch a večer zakončí zlínské divadlo Opona se svou hudební fraškou Nevěsta na marách.

Ve znamení komedií bude i víkend.

Ti, kteří se budou chtít dobře pobavit, by si neměli nechat ujít inscenaci Dokonalá svatba nebo absurdní příběh Řeknu ti to v říjnu v podání herců Divadla Dialogu z Rožnova pod Radhoštěm.

Závěr přehlídky amatérských souborů obstará drama Letní den z produkce vyškovského souboru Netrdlo.

Permanentka za tři stovky

Na všechna představení bude dohlížet odborná čtyřletá porota, jež rozhodne, který ze souborů nakonec postoupí do dalšího kola.

„Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční v neděli v 17 hodin. Vítěz přehlídky postoupí na Celostátní přehlídku činoherního a hudebního divadla Divadelní Piknik Volyně, která je posledním stupínkem před možností představit svůj soubor na přehlídce v Hronově," doplnila na závěr Hana Svačinová z Městského kulturního střediska Kojetín.

Přehlídka amatérských divadelních souborů Divadelní Kojetín 2014 se uskuteční v týdnu od 19. do 23. března a vstupné na jednotlivá představení bude 50 korun.

Za permanentku na celou akci zájemci zaplatí 300 korun.