DO Haná se pohybuje nejen na přerovské hudební scéně mnoho let. Do jaké doby spadá jeho počátek?

Letos máme zrovna výročí. Přesněji řečeno v následujícím školním roce, protože orchestr vznikl 1. května 1975, takže budeme slavit čtyřicet let od jeho založení.

Toto dechové seskupení je zajímavé i počtem svých členů. Kolik má hudebníků ve své plné sestavě v současnosti a s kolika muzikanty pravidelně vystupuje?

Minulý školní rok jsme končili přesně s 82 stálými hudebníky. Samozřejmě, že se na akce nesejdeme vždy všichni, takže se pohybujeme někde mezi 65 až 70 lidmi na každém vystoupení.František Tkadlec, umělecký vedoucí Dechového orchestru Haná

Vést tak velké hudební těleso je jistě namáhavé. Jak se vám daří řídit všechny členy orchestru?

Jak to zvládám? To by měli posoudit jiní. Každopádně tak velké hudební těleso člověk nemůže řídit sám. Mám kolem sebe tým lidí, kteří mi s tím pomáhají, bez nich bych to určitě nezvládal.

Složení orchestru je poměrně pestré, doplnil byste i přesto nějaké hudební nástroje, které vám chybí?

Momentálně mám celkem jasnou představu. Potřeboval bych doplnit lesní rohy, těch je na ten počet ostatních nástrojů poměrně málo. A jinak by možná neškodilo dosadit i hoboj, ale jinak se dá říci, že máme kompletní obsazení a nechybí nic.

Z názvu hudebního tělesa vyplývá, že se nezabýváte pouze dechovou muzikou, ale váš žánrový záběr je mnohem větší…

My máme, jak se říká, repertoár od Bacha po Vlacha. Čeština má totiž jeden malý nedostatek, zná pouze to zkrácené slovo dechovka nebo dechový orchestr. Jiný název pro orchestr s dechovými nástroji nemá. Anglicky mluvící země mají název, který se do češtiny překládá jako symfonický dechový orchestr, ale v češtině je to vlastně opět nesmysl, protože česky to slovo symfonický určuje obsazení orchestru, jako jsou smyčce, dechy a podobně. Název dechový dává zase tušit obsazení dechových nástrojů. Anglicky mluvící země to jakoby zkombinovaly, což částečně vystihuje i náš repertoár. My opravdu hrajeme od těch základních věcí, jako jsou pochody, polky, valčíky, muzikály a vážná hudba až po populární skladby, jakými jsou písně Karla Gotta či Michaela Jacksona. Takže u nás si opravdu každý pod názvem dechovka nebo dechový orchestr představí jen ten základní repertoár, což není náš případ.

DO Haná je velmi aktivním souborem a neustále zpestřuje hudební scénu nejen u nás, ale i v zahraničí. Na jaký velký koncert se v nejbližší době chystáte?

Příští rok bude celý koncipovaný právě s ohledem na výročí čtyřiceti let dechovky. Jinak máme už samozřejmě domluvenou akci v Německu, kde se v Bautzenu koná jednou za dva roky Mezinárodní festival dechové hudby. Loni jsme byli v Itálii, kde se koná taky poměrně velký festival, doslova světový, protože tam potkáváme Japonce, Američany a další hudebníky. Takže to by bylo něco z těch známějších událostí, i když tohle vše je naplánováno na rok dopředu.

Kdy si vás mohou místní hudební příznivci poslechnout tady v Přerově a v okolí?

Celý příští rok chceme obětovat tomu čtyřicátému výročí. Před deseti lety jsme oslavovali třicáté výročí a to takovým způsobem, že jsme k orchestru přizvali bývalé členy. Tento nápad byl poměrně úspěšný a vím, že i ti, kteří se o tom tehdy nedověděli, už dnes sami projevují zájem. Pokud se tedy podaří to, co mám v plánu, tak by měl vzniknout orchestr s přibližně 130 možná i 150 členy. Takhle velké hudební těleso může hrát jen na jediném místě v Přerově, a tím je hala na výstavišti, protože městský dům je pro nás malý.

AUTOR: ZDENĚK FUČÍK