Vystudovala fotografii na Slezské univerzitě v Opavě a tento obor se stal její celoživotní láskou. „V Rumunsku jsem byla asi čtyřikrát v rámci workshopů na škole a prostředí venkova mě fascinovalo. Připadala jsem si, jako bych se ocitla v padesátých letech minulého století," vzpomíná.

„Všichni lidé ve vesničce Gernik, kde jsme bydleli, se znali. Nejsou tam žádné obchody, lidé si sami pečou chleba a chovají dobytek. Překvapilo mě, že si místní sami přáli, abychom zachytili celý průběh pohřbu, který je vždy velkou událostí," líčí.

Ivetu Juchelkovou přitahují neobvyklé a extrémní situace, které může zvěčnit.Přerovská fotografka Iveta Juchelková

„Fotila jsem mezi bezdomovci, ale také v klášteře v Kroměříži, kde se starají o dlouhodobě nemocné Řádové sestry. Zajímavé snímky vznikly i v Terezíně," popisuje.

V současné době můžou její fotografie obdivovat Přerované v kavárně naproti kostelu sv. Vavřince v Kratochvílo­vě ulici.

Autorka chystá společně s další fotografkou Zuzanou Bobovníkovou také výstavu s názvem

„Žena v jiných souvislostech" v Galerii Konírna v Lipníku. Lákají ji i netradiční místa, kde by mohly být snímky vystaveny.

„Jednou z myšlenek je umístit je na zídku u řeky Bečvy, což je nápad z Francie, který mě nadchl. Koneckonců, proč lidem nezpříjemnit procházku podél řeky?," míní.

Dalším nápadem je uspořádat výstavu fotografií přímo na Tyršově mostě tak, aby se mohli zajímavými záběry pokochat třeba turisté nebo rodiny s dětmi, které tudy procházejí.