Vernisáž expozice jejích děl ve středu vpodvečer pokřtila nově zrekonstruovanou výstavní síň Pasáž v Kratochvílo­vě ulici.

„Výstavy do pasáže vždycky patřily a jsem rád, že se sem zase vrátily. Pamatuji si, že byla dříve galerie v protějším domě, kde mají teď obchod vietnamští prodejci," uvedl ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

Nová výstavní síň Pasáž vznikla rekonstrukcí bývalého Městského informačního centra. Jeho přestavba přišla na 300 tisíc korun.

Na výstavě prací Ivany Šrámkové v Pasáži jsou k vidění skleněné exponáty inspirované ptačí říší, ale i robustnější výrobky z bronzu.

„Nejčastějšími materiály, které při tvorbě používám, jsou sklo a bronz. Hodně o nich totiž vím, protože jsem sklářství vystudovala. Je to ale dosti náročná a často neúspěšná technologie," svěřila se akademická sochařka z Prahy Ivana Šrámková.

S Přerovem natrvalo spjatá

Sochařská výzdoba Tyršova mostu pro ni prý byla novou zkušeností.

„Chtěla jsem, aby to člověka, který půjde po mostě třeba po padesáté, pořád bavilo. Pro mě to byla velká zodpovědnost, ale díky těmto sochám jsem už s Přerovem natrvalo spjatá, protože se staly součástí jeho historie," dodala.

A jak nese skutečnost, že se její tvorba stává stále častěji terčem vandalů?

„Už když jsme je dělali, řada lidí tvrdila, že sochy nevydrží a někdo je poničí. V porovnání s tím, že jsou v uvozovkách jen počmárané nápisy, to tedy není nic," usmála se.