Zubři se také v tomto duelu museli obejít bez služeb svého kapitána Daniela Faltýnka, kterého stále trápí poraněná pata z prvního utkání v Havířově. Pro nemoc vypadl ze sestavy také navrátilec Matěj Blinka, ovšem jeho místo v prvním útoku naopak zalepil po zranění kolene vracející se Pavel Hanák. „Už je zdravotně fit, musí se teď jen dostat do herní pohody," potvrdil Lubomír Václavíček, asistent přerovského kouče.

Největší změnou v řadách domácího AZ byla rošáda na postu gólmana, kdy místo osmnáctiletého Ondřeje Tomšů, který vychytal Havířovu dvě předchozí vítězství s Přerovem 3:2 a 5:2, nastoupil už uzdravený Petr Matoušek.

Na úvodní branku čekalo 1620 diváků jen do čtvrté minuty. V jejím závěru se vhazovalo před domácím gólmanem, Richard Brančík to zkusil z buly přímo na bránu a po nešťastné teči Krisla skončil kotouč v síti – 0:1.

„Možná nás trošku v první třetině srazil ten vlastní gól, po kterém jsme se nedokázali dostat do tempa," pověděl domácí lodivod Tomáš Potěšil.

Jeho svěřenci byli blízko k vyrovnání v polovině první části, ale střelu Kanka zastavila jen tyč Vojtkovy klece.

Ve druhé části diváci branku neviděli. Největší šanci měl v závěrečných sekundách přerovský rychlík Sakrajda, který vystihl rozehrávku domácích a řítil se sám na Matouška. Zakončení mezi betony mu však nevyšlo.

Definitivní rozuzlení sobotního souboje přinesla až závěrečná pětiminutovka celého utkání. První přerovský útok sehrál ukázkový rychlý brejk. Matěj Málek si poradil se dvěma obránci, při akci dvou proti jednomu skvěle načasoval přihrávku na Jiřího Goiše, jenž střelou nad vyrážečku nedal Matouškovi šanci.

Vrátit se ještě zpět do zápasu mohl AZ v 58. minutě, kdy nejprve Sztefek trefil tyč a pak Vojtek proti Stránskému předvedl zákrok večera, když se roztáhl na brankové čáře a nedovolil tak soupeři skórovat.

Definitivní konec havířovských nadějí přišel v čase 58:37, kdy to domácí při hře čtyři proti čtyřem zkusili bez brankáře – Sakrajda vyvezl puk a Richard Brančík z poloviny kluzišti trefil opuštěnou klec. Druhou asistenci si u tohoto gólu připsal také Martin Vojtek, který tak podtrhl svůj skvělý výkon a vychytal pátou nulu v letošní sezoně.

„Podali jsme výborný výkon především v obraně za podpory Martina Vojtka. Nedělali jsme chyby a dá se říci, že kromě oslabení jsme Havířov udrželi na uzdě. Poprvé se nám to proti tomuto soupeři podařilo až do konce utkání," těší Lubomíra Václavíčka.

Nedostatky však stále vidí v koncovce. „Trápíme se v zakončení. Dali jsme sice tři branky, ale jedna byla do prázdné a jedna taková polovlastní. Za stavu 0:1 jsme měli nějaké vyložené šance, ale opět se nám je nepodařilo proměnit. Přesto tentokrát štěstíčko stálo na naší straně. Předvedli jsme týmový výkon, všechny tři lajny hrály velice dobře," dodal.

Zubři tak Havířovu uštědřili první domácí porážku a navíc zatím jako jediný tým mu nedovolili skórovat. „Podali jsme špatný výkon. Myslím, že jsme to Přerovu hodně ulehčili. Nehráli jsme poctiví hokej. Přísnější měřítko snesou snad jen tři, čtyři hráči. Vypadá to, že Přerov bude náš největší konkurent a věřím, že bychom spolu mohli být ve finále ligy," vyzvedl domácí kouč Tomáš Potěšil kvality Přerova.

Zubři si po předchozích dvou porážkách s tímto soupeřem díky sobotnímu vítězství udrželi třetí příčku. Jejich dalším protivníkem bude už ve středu Nový Jičín. Utkání, na které bude vstup zdarma, začne v přerovské Meo Aréně v 18 hodin.

AZ Havířov – HC ZUBR Přerov 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 4. Brančík, 56. Goiš (Málek, Hanák), 59. Brančík (Sakraida, Vojtek). Rozhodčí: Czubaj – Barteček, Moravec. Vyloučení: 4:7 – bez využití. Střely na branku: 33:23. Diváci: 1620. Průběh utkání: 0:3.

Havířov: Matoušek – Prokop, Vydra, Hegegy, Rimmel, Jonáš, Zientek, Graca, Krisl – Daneček, Najdek, Sztefek – Kolařík, Pechanec, Kanko – Klimša, Potočný, Stránský – Pavlas. Trenér: Tomáš Potěšil.

Přerov: Vojtek – Pala, Drábek (41. Tomeček) – Ferenc, Vlček – Osina, Kudělka – Málek, Hanák, Goiš – Sakrajda, Brančík, Ditrich – Kolář, Sprušil (41. Vaněk), Kundrátek. Trenér: Pavel Sedlák.