Úvod vyšel lépe domácímu Vsetínu, který rychle skóroval. Přerov se ale z první branky oklepal a v závěru první třetiny během tří minut stav dokonce otočil na 3:1. Poté nastalo veliké drama, padalo čím dál více branek a do 58. minuty byl stav 5:5.

Pouhé dvě minuty před třetí sirénou zajistil Valachům tři body střelec prvního gólu Josef Mikeš.

VHK Vsetín – HC ZUBR Přerov 6:5 (2:3, 2:1, 2:1)

Na Lapači byl k vidění velmi kvalitní zápas, který se musel divákovi určitě líbit. Bylo k vidění hodně šancí, hodně gólů a oba celky podaly velmi dobrý výkon.

Utkání začalo raketovým nástupem domácích. První střela po ledě jim ještě nevyšla, ale dvě sekundy před koncem úvodní minuty vyhrál vsetínský Štraub buly, nahrál Mikešovi, a ten z první překonal Sedláře – 1:0.

Tento stav sice potom svítil na časomíře poměrně dlouho, ale to proto, že v řadě dalších vyložených šancí se blýskli oba brankáři. Před Plškem zcela uvolnil Martinák, ale neuspěl.

Poté měl mírnou převahu Přerov a při jedné z jeho akcí musel domácí Černý faulovat. Zubrům ale přesilovka vůbec nevyšla. V obrovské šanci se v závěru osmé minuty ocitl těsně před brankářem volný Hanák, který střílel z první, ale ani tentokrát se puk za brankovou čáru nedostal.

Vzápětí si vytvořili u Sedlářovy tyče podobnou šanci i Valaši. Přerovský gólman předvedl perfektní zákrok a zvýšit vedení domácím nedovolil.

Další vyloženou šanci měl Vsetín ve 13. minutě, kdy se na Sedláře řítili hned dva hráči soupeřů, Vaněk však puk nedokázal dobře zpracovat, a tak nedošlo ani k zakončení.

Mezi 15. a 24. minutou se na Lapači otevřela doslova střelnice, během níž padlo celkem sedm gólů. Od oné patnácté minuty získalo Meo převahu a dokázalo ji zužitkovat.

Martinák nahrál Kočarovi, který se spolu se Sprušilem dostali ve středním pásmu do přečíslení dvou na jednoho. Sprušil se po přesné Kočarově přihrávce dostal do sóla, které střelou pod břevno proměnil.

Za půl minuty už Zubři vedli. Po špatné rozehrávce Valachů a po přihrávce Kubaly střílel Hanák, Plšek puk neudržel a Kočara měl u pravé tyče dost místa, aby dopravil puk za jeho záda.

Zubři posilněni těmito góly pokračovali v náporu a dostali výhodu další přesilovky, díky hrubému zákroku domácího Rajnohy, který hodil zezadu na mantinel přerovského Martináka.

V početní převaze se tvrdou střelou od modré prostřelil v Kubala a zvýšil na 3:1. Stav však do přestávky nevydržel.

Tlak Přerova byl ukončen vyloučením Paly a za osmnáct sekund Valaši snížili. Dostali Zubry pod zámek a po přihrávkách Podešvy a Zavrtálka měl u pravé Sedlářovy tyče prakticky prázdnou branku Ašer.

Góly na Lapači padat nepřestaly ani na začátku druhé třetiny. V závěru 22. minuty nahodil Štraub puk na Sedláře, ten jej dokázal jen vyrazit a dojíždějící Hrňa jej uklidil do branky.

Už za sedmnáct sekund poté strhli vedení na svou stranu Valaši. Po nahrávce Podešvy a Ašera vstřelil z první do téměř prázdné klece Knebl. Domácím vydržela radost z gólu jen dvě minuty.

Na trestnou lavici odešel vsetínský Marek a po několika pokusech Zubrů prostřelil Plškovy betony z kruhů Faltýnek – 4:4. Asistence byla připsána Sprušilovi. I nadále se hrál pěkný hokej s řadou střeleckých příležitostí na obou stranách.

Brankáři ale změnu stavu do druhé přestávky nepřipustili, a tak se šlo do kabin za vyrovnaného stavu.

A ostře se začalo, podobně jako v prvních dvou třetinách, i v té závěrečné. Úvodní minuty patřily Zubrům. V půli 43. minuty ujel všem hráčům Staša, jeho střelu však Plšek hokejkou vyrazil.

Velmi blízko ke gólu měl i Sprušil, ale puk jen o několik centimetrů minul levou tyč. Poté si vytvořili vyloženou šanci domácí, kteří objeli branku a snažili se propasírovat puk mezi bruslí Sedláře a levou tyčí.

Tuto příležitost ještě dokázal přerovský gólman zlikvidovat, půl minutu poté však Zubři špatně rozehráli a pustili po přihrávkách Mikeše a Štrauba do samostatného nájezdu Hrňu. Ten střelou pod břevno nedal Sedlářovi šanci – 5:4.

O půl minutu později se do podobné akce dostal Knebl, rozhodl se zakončit střelou těsně nad ledem k levém tyči, mířil ale jen do Sedlářova betonu. Tím ale sólové nájezdy neskončily.

V závěru 45. minuty měl stejnou šanci na druhé straně Martinák, ale mířil jen do brankáře Plška. V zápětí mohl při hře čtyři na čtyři vyrovnat Kubala, když se ocitl zcela sám tři metry od Plška a měl i celkem čas k zakončení. Ani on se ale neprosadil.

Další šanci měli Zubři během 47 sekund trvající přesilové hře pěti proti třem. Kromě jedné střely od modré však přesilovka nic nepřinesla. V pokračující přesilovce pět na čtyři však už udeřilo.

Po Faltýnkově a Kubalově nahrávce mířil pod břevno Kočara a na časomíře svítil už počtvrté vyrovnaný stav 5:5. Už se zdálo, že Zubři remízu udrží a odvezou si ze Vsetína minimálně bod, v 59. minutě se však Valaši dostali do útočného pásma a po několika střeleckých pokusech vznikl před Sedlářem zmatek.

Puk se dostal těsně před jeho klec a Mikeš, který měl ke kotouči nejblíže, jej s přehledem uklidil do branky. V poslední minutě to ještě Přerov zkusil při power-play, během níž se ale nic mimořádného nestalo, a tak zápas skončil vítězstvím domácího celku 6:5.

Branky: 1. Mikeš (Štraub), 19. Ašer (Zavrtálek, Podešva), 22. Hrňa (Štraub), 23. Knebl (Ašer, Podešva), 44. Hrňa (Mikeš, Štraub), 59. Mikeš – 15. Sprušil (Kočara, Martinák), 16. Kočara (Hanák, Kubala), 18. Kubala (Matějka), 25. Faltýnek (Sprušil), 53. Kočara (Kubala, Faltýnek).

Vyloučení: 12:9, navíc Rajnoha (Vsetín) 10 minut osobní trest. Využití: 1:3, střely: 36:43, buly: 44:39, diváci: 1710.

VHK Vsetín: Plšek – Haschka, Blažek, Bezouška, Šimek, Zavrtálek, Černý, Pšeja, Rajnoha – Knebl, Hrňa, Ašer, Mikeš, Štraub, Tesařík, Gajdošík, Gergela, Vaněk, Marek, Klabačka, Podešva.

HC ZUBR Přerov: Sedlář – Faltýnek, Pala, Vlček, Kubala, Novák, Ryšánek, Menšík, Sprušil, Martinák, Kočara, Hanák, Matějka, Kupec, Staša, Kundrátek, Blaheta.

Zubři předvedli na Lapači opravdu dobrý výkon, za který se nemusí stydět a byli po celý zápas Vsetínu vyrovnaným soupeřem. I ztráta bodu, který jim utekl v samotném závěru, je až tak mrzet nemusí.

Jejich konkurenti v boji o desáté místo také nebodovali, a tak Přerovu stačí k získání desáté pozici jeden bod ze zápasu s Novým Jičínem, který odehrají v neděli od 17 hodin v domácím prostředí. Pokud jej vybojují, bude jim soupeřem v předkole play-off Uničov.

Karel Petr, Ivo Raiskub