Jistě, u někoho to platí více, u někoho méně, Deník se každopádně ohlédl za beky, kteří v posledních pěti sezonách působili u Zubrů a později se posunuli o úroveň výše. Vzpomněli byste si na všechny?

Filip Král v dresu Přerova.
Král v Přerově oslavil jednadvacet. S Torontem jsem v kontaktu, říká

TOMÁŠ DUJSÍK

Odchovanec brněnské Komety naskočil do extraligy už ve dvaceti letech. Etablovat se v nejvyšší soutěži ale bylo pro bývalého kapitána juniorky náročné, a tak přišly štace v Třebíči a také v Přerově. Na Hané Dujsík odehrál 13 utkání během nováčkovské sezony Zubrů v 1. lize.

Tomáš DujsíkZdroj: Deník / Jiří KopáčDujsík se gólově prosadil právě v pikantním souboji s Třebíčí v říjnu (prohra 2:5), solidními výkony si řekl o 18 extraligových startů v Brně, kde také sezonu dokončil.

Následoval přesun do Karlových Varů, kde byl důležitou součástí týmu a po sezoně přesun do Olomouce, kde Tomáš Dujsík až na pár výpomocí v Havířově působí dodnes. V minulé sezoně se stal jedním ze stavebních kamenů defenzivy Mory, pomohlo mu k tomu skvělé bruslení. Třeba pro přesilovky byl dlouhou dobu bekem číslo jedna.

JAKUB FERENC

Vyzrál jako víno. Hokejový růst Jakuba Ference nemohl uniknout fanouškům ani odborné veřejnosti. Ještě v roce 2013 válel ve druhé lize za mateřský klub. Z Přerova se na sezonu vydal do Finska, aby pak s polským Tychy oslavil double.

Jakub FerencZdroj: Deník / Petr KotalaNejeden „škarohlíd“ dvoumetrovému bekovi po jeho návratu domů nevěřil. Ferenc měl pomoci Zubrům s návratem do 1. ligy, často si ale na stadionu od fanoušků vyslechl, co vše dělá špatně.

Postupně ale získával půdu pod nohama, více a více kanadských bodů a hlavně – díky úzké spolupráci se Zlínem dostal v sezoně 2016/2017 možnost vyzkoušet si extraligu. I když zatím jen v soubojích o záchranu.

Ferenc ale trenéry Beranů zaujal natolik, že hned následující sezonu strávil v Baťově městě celou a od té doby se o něm dá hovořit jako o stabilním článku základní sestavy. Tuto svou pozici definitivně stvrdil podpis dvouleté smlouvy v závěru loňské sezony.

„Začal jsem pracovat na mé největší slabině, tou je určitě bruslení. Letos to šlo vidět. Ono když se člověk odráží ode dna, tak ten progres jde vidět víc, než když ladí jen detaily,“ usmíval se v březnovém rozhovoru pro Deník.

Jakub Ferenc v akci
Ferenc prožil životní extraligovou sezonu. Co piloval i s Čajánkem?

MARTIN NOVOTNÝ

Další nyní už stabilní člen zlínské obrany. Také on se v dubnu tohoto roku dočkal podpisu smlouvy s Berany pro aktuální sezonu. Spolehlivý bek přišel do Přerova coby kvalitní prvoligový obránce ze Šumperka a také mu pomáhal už v nováčkovské sezoně 2015/2016.

Martin Novotný.Zdroj: Deník / Martin BřenekZlín si jej do nejvyšší sezoně na záskok vytahoval už v ročníku 2017/2018 i tom následujícím. V obou případech dokonce i pro zápasy play-off. Zlom ale přišel až po Novotného odchodu do Prostějova v loňské sezoně. Nepovedené angažmá u Jestřábů vyústilo ve zkoušku ve Zlíně, která byla velmi úspěšná. Dnes je 31letý Novotný zkušeným extraligovým bekem.

„Z osobního hlediska je to velký úspěch, ve který jsem ve svých letech nedoufal,“ uznal skromně Novotný.

MISLAV ROSANDIČ

Sice v Přerově odehrál pouze deset zápasů (6 základní část, 4 play-off v sezoně 2017/2018), na seznamu ale nemůže chybět. Možná proto, že kvalitnějšího obránce by Zubři ve svých řadách v posledních pěti sezonách hledali horko těžko.

Mislav Rosandič.Zdroj: Deník / Pavel NetoličkaRosandič stihl v dresu Přerova dva góly a pět asistencí, na ledě byl ale rodák ze Záhřebu nepřehlédnutelný. Hned v následující sezoně už si udělal jméno v Hradci Králové i slovenské reprezentaci. Rodák ze Záhřebu v minulé sezoně hostoval ve Vítkovicích a aktuálně je hráčem Liberce. Tam byl pro některé překvapivou posilou. „Jenže rozbor pokročilých statistik ukazuje, že na severu Čech dost možná viděli to, co ostatní ne,“ všiml si server Hokej.cz.

No, mnozí přerovští fanoušci už si výjimečnosti rodáka ze Záhřebu jistě všimli už před dvěma lety.

DANIEL GAZDA

V minulé sezoně pomohl Zubrům ve dvou duelech, devět jich odehrál v ročníku 2017/2018. Mladý bek Zlína začal už předloni naplňovat extraligový potenciál, v obou posledních sezonách vstřelil po čtyřech gólech.

Daniel GazdaZdroj: Deník / Jan Karásek„Dan je velmi mladý hokejista, který získává v extralize velké zkušenosti a má v sobě značný potenciál. Pokud bude nadále poctivě pracovat, může se z něho brzy stát renomovaný extraligový obránce,“ říká o Gazdovi například hlavní trenér a sportovní manažer Zlína Robert Svoboda.

MARTIN WEINHOLD

Angažmá v Přerově bezpochyby nakoplo kariéru Martina Weinholda. Loňská sezona se dnes 23letému obránci povedla na jedničku, rodák z Mostu patřil k tomu nejlepšímu, co Chance liga směrem dozadu nabízela.

Martin WeinholdZdroj: Deník/Jan Pořízek„Bylo potřeba, aby se prosadil nejprve v Chance lize. V loňské sezoně hrál výborně v Přerově, odkud jsme měli možnost si ho vyzkoušet. Na základě jeho výkonů a perspektivy jsme se rozhodli ho na příští sezonu angažovat,“ vysvětloval sportovní manažer a hlavní kouč Energie Martin Pešout.

Před příchodem do Přerova přitom Weinhold nebyl na hostování v dresu Ústí nad Labem tolik vidět. Zubří kolektiv mu ale sedl na jedničku, díky čemuž mohl podepsat extraligovou smlouvu s Energií včetně opce na sezonu 2021/2022.

Vladimír Kočara
Zubři trénují v okolí stadionu. Problém je ale vývoj dětí, říká Kočara

KDO DÁL?

V přerovském dresu se pochopitelně představila řada dalších borců, kteří nakoukli do extraligy. Třeba Jakub Kubeš a Robert Černý po výborné loňské sezoně zamířili do Vítkovic, na Hané jsou ale formou střídavých startů na soupisce také letos.

Jaká jména v budoucnu vystřelí do vyšších pater třeba díky letošní (zatím velmi zvláštní) sezoně, uvidíme. První se však musíme dočkat restartu zápasového kolotoče.