„Byla tam ale pasáž, ve které jsme se třepali, aby to nesrovnali. To by se nám stávat nemělo,“ vrátil se Jakub Svoboda k dalšímu divokému zápasu. Přerované vedli na začátku druhé třetiny už 4:0, před třetí dvacetiminutovkou to ale bylo 4:3 a soupeř byl na koni.

Ze sedla ho paradoxně poslali jejich vlastní fanoušci. Přestože na stadion aktuálně nemohou, postarali se o incident, při němž venku ohrožovali řidiče autobusu Zubrů. Ten se před nimi musel ukrýt v zázemí stadionu. Druhá přestávka se tak hodně protáhla.

„Už jsme byli v chodbě, že půjdeme na led. Vlétl tam ,šófa‘, strašně naštvaný, nadával, říkal, že mu nikdo nechce pomoct. Pořadatelé, policie. Tak trenér řekl, že nepůjdeme na led, dokud mu někdo nepomůže,“ popsal Jakub Svoboda.

„Nevím, jestli to pomohlo nám. Určitě ale ne jim. Měli druhou třetinu lepší, ta extra pauza nám pomohla a oni už nebyli v takovém drajvu,“ věří člen druhé útočné formace.

Stanislav Svozil během derby Přerova s Prostějovem (číslo 88).
První gól za MEO, pak uspokojení. Mysleli jsme, že vyhrajeme 8:0, říká Svozil

Přesilovka přes ruku? Funguje to

Přerov tak zvítězil 5:3, Svoboda dával gól na 3:0, při kterém se naplno ukázala velká síla současného Kočarova týmu. Hanáci mají jednoznačně nejvyšší úspěšnost využití přesilovek (těsně pod 26 procent), při vlastní početní výhodě navíc neinkasovali za celou sezonu jediný gól.

Tentokrát se prosadilo komando Süss, Hejcman, Svoboda, Číp, Zbořil. Jakub Svoboda netradičně coby pravák u pravého mantinelu hrozil neustálým manévrováním. Až dal svůj pátý gól v prvoligové sezoně.

„Máme to teď poskládané tak, že to hraji přes ruku, takže se snažím hledat si prostor. Musím říct, že nám ho nahoře nechávali dost. Ať už Čípasovi na střely, nebo mně. Měl jsem tam s pukem chvíli čas. Myslím, že nám ta přesilovka vyšla. Zahráli jsme to dobře,“ pochvaloval si střelec.

Hokejisté Prostějova v derby proti Přerovu.
Derby opět pro Přerov. Málem se ale nedohrálo kvůli incidentu s fanoušky

Mohl si vybrat. Do Zlína ne

Ten tak nasbíral v devíti duelech za Zubry šest bodů. Ve Zlíně odehrál Svoboda 11 utkání s bilancí 1+6. V Třinci 7. února se ale v dresu ševců dle všeho objevil naposledy.

„Měl jsem tam odehrát nějakých osm zápasů. Tak to bylo domluveno s Přerovem kvůli hostování. Mohl jsem si vybrat, kde chci dohrát zbytek sezony. Řekl jsem, že jsem podepsal v Přerově, chci hrát v Přerově a chci si zahrát play-off,“ měl jasno odchovanec Zubrů.

Svou roli bezesporu sehrála také atmosféra uvnitř předposledního týmu extraligy. Ta se rozhodně nezlepšila po poslední prohře s posledními Českými Budějovicemi.

„Ta situace byla sílená. Kluci od března přišli asi o čtyři měsíce výplat. Hráli se zkrácenými penězi, bez prémií za vyhrané zápasy. Jasně, pořád člověk chce hrát, ale i když si tohle nepřipouštíte, někde to tam v hlavě je,“ pokrčil Jakub Svoboda rameny.

Teď už se tak soustředí na Přerov, se kterým by rád udělal konečně pěkný výsledek také prvoligovém play-off. Další na řadě jsou Benátky nad Jizerou, kterým Svoboda 1. prosince venku vstřelil dva góly.

„Zrovna v Benátkách jsem hrál. Jsou to mladí brusliví kluci. Může jim to sednout a nemusí. Pokud budeme dodržovat to, co v první a třetí třetině v Prostějově, jsme schopni porazit úplně každého,“ uzavřel.