Jan Berger, útočník hokejového Mountfieldu, se však v této sezoně po skvělých výkonech v dresu přerovských Zubrů posunul do jiné dimenze, mezi stálé členy extraligového kádru.

A vyzkoušel si i proslulý Spengler Cup v Davosu, kde Hradec vypadl v semifinále s Kanadou. Ano, s týmem, který bude kolébku hokeje z části reprezentovat i na olympijských hrách v Pchjongčchangu.

„Zahrát si tady byl jeden z mých snů,“ přiznává osmadvacetiletý forvard.

Karel Plášek
Veterán Plášek je zpět. Zahraje si se synem už proti Litoměřicím?


Napadlo by vás před pár měsíci, že si zahrajete na Spengler Cupu?
Můj rok byl jako na houpačce. Chodí to tak i v životě. Měl jsem období, kdy jsem si nebyl jistý, že se chci hokejem vůbec živit. Ale nakonec se mi vrátila ta dřina. Přehouplo se to v etapu, kdy jsem měl ze hry obrovskou radost – v první lize v Přerově i v extralize v Hradci.

V čem je Spengler Cup tak výjimečný?
Potkáte se s úplně jinými soupeři, než máte v extralize nebo první lize. Davos má jedinečné, krásné zázemí, navíc vidíte, kolik tady chodí lidí a jak si hokej užívají. Všechno tohle, včetně hor okolo i atmosféry na vás zapůsobí a je to nádherný pocit.

Takže účast berete jako odměnu?
Na takový zážitek se nezapomíná. Nechali nám i dresy a další suvenýry. Nikdo neví, jestli se sem vůbec vrátí, a spousta hokejistů se sem nepodívá třeba celou kariéru.

Je úroveň hokeje na vyšším levelu než v extralize?
Zahrát si tady byl jeden z mých snů. Úroveň byla výborná, byli jsme se podívat i na další zápasy a dovednosti některých hráčů jsou nadstandardní. Snažil jsem se vzít si z té zkušenosti co nejvíce. (fej, něm)