Raději začal s dětmi chodit na volejbal

Hokejisté Přerova hráli v sobotu doma se Vsetínem. Výsledek? Poničené dveře, hydrant i toalety. K tomu zadýmený stadion, nadávky a rány pěstí.

VÍCE K TÉTO UDÁLOSTI: HOKEJOVÉ PEKLO V PŘEROVĚ!

Aleš Procházka z Přerova kvůli podobných výtržnostem přestal své dva malé syny na hokej brát.

„Teď jdeme radši na volejbal. Máme rádi sport, ale proč by se moje děti měly dívat na to, jak se lidé bijí a na stadionu zapalují dýmovnice?" ptal se. Jedním dechem dodal, že přiostřily i nadávky.

„Jsem asi naivní, ale i tohle by mohly kluby vyřešit. Alespoň se od toho distancovat," podotkl Procházka.

Nejvíce ho ale trápí, že se násilí v ochozech opakuje a nikdo není potrestán.

„Nejhorší je, když někteří fanoušci získají dojem, že jsou za klub vyvolení. Anonymní banda lidí bude vždycky dělat škody. Zní to sice hrozně, ale asi se čeká na prvního mrtvého, aby se něco změnilo," nešetřil kritikou Procházka.

Na Draky bere synka, vulgární pokřiky mu vadí

Domácí zápasy Přerova sleduje z tribut často i přes tisíc diváků. O něco vyšší návštěvnost má prvoligový Šumperk, kde se občas fanoušci také poperou. Někteří to však jsou ochotní přetrpět.

„Násilí na stadionech se mi nelíbí, ale nedá mi to a na hokej chodím pořád i s osmiletým synem," řekl šumperský fanoušek Petr Klimeš.

Policie podle něj kritické zápasy hlídá dobře. „Možná více mi vadí vulgární pokřiky diváků, ale na druhou stranu, hokej není divadlo," podotkl Klimeš.

Rivalita klubů

I kdyby diváků chodilo pořád stejně, pro kluby je násilí v ochozech problém.

„V Přerově jsem v sobotu nebyl, viděl jsem jen záběry z kamer. Byla tam hromada menších potyček mimo sektor, možná měla ochranka reagovat diplomatičtěji. Ale nemohu to příliš hodnotit. Je škoda, že se to stalo, znevažuje to celou soutěž," řekl předseda klubu LHK Jestřábi Prostějov Michal Tomiga.

Zmínil přitom i dlouhodobou rivalitu mezi Přerovem, Prostějovem a Havířovem.

„Jsou to slovní přestřelky, nadávky na internetových fórech. Mimo stadion to neřeším, ale s naším fanklubem jsme excesy ustálili. Když někdo dělá potíže, říkáme jim, ať ho neberou do autobusu a podobně," dodal Tomiga.

Hodně podle něj záleží na jednotlivcích a na tom, jak s nimi ochranka pracuje.

„Někdo se jde jen porvat, to je patrné. Proto někdy k přerovským divákům najímám i přerovskou ochranku. Znají se, mohou jim domluvit," uvedl šéf prostějovského hokeje s tím, že například pyrotechnice se brání jen těžko.

Najít dýmovnice? To bychom je museli svléct donaha

„Najít ji u lidí při běžné kontrole není možné, to bychom je museli svléct donaha. Měli by si uvědomit, že ty zimní stadiony jsou zpoloviny dřevěné a může to shořet," pokračoval Tomiga, který musí po domácích zápasech s Havířovem či Přerovem řešit desetitisícové škody na vybavení. Ochranka totiž neohlídá vše a policie je před stadionem.

„Jakmile policie vstupuje dovnitř, fakturuje nám zákrok za sto tisíc korun. V jiných klubech stojí zakuklenec u vchodu, což dělá hodně, u nás se to z nějakého důvodu neděje," doplnil Tomiga.

Nový zákon?

Na nový zákon, podle něhož je policie mimo stadion, poukazuje i marketinkový manažer HC Zubr Přerov Lubomír Svoboda.

„Podle tohoto zákona nemůžou být příslušníci policie přímo na stadionech, protože se údajně jedná o soukromou akci a policie může zasáhnout až na základě přizvání pořadatele. Podle mě je to špatně. Navíc – jakákoliv pořadatelská služba nemá po právní stránce žádné pravomoci," uvedl Svoboda.

ŘÁDĚNÍ CHULIGÁNŮ NA SPORTOVNÍCH AKCÍCH v kraji

24. listopadu 2012: HC Zubr Přerov – VHK Vsetín (2. hokejová liga)

Zatím poslední velký incident rozpoutali na přerovském zimním stadionu fanoušci Vsetína. Jejich pokus ukrást přerovskou vlajku se zvrhl v řádění několika desítek lidí. Rozhodčí sice už během první třetiny zápas ukončil, nájezdníci ze Vsetína ale pokračovali v násilných akcích i v ulicích Přerova, kde zranili několik lidí.

11. února 2012: HC Zubr Přerov – LHK Jestřábi Prostějov (2. hokejová liga)

Na začátku letošního roku došlo k incidentu po třaskavém derby Přerova s Prostějovem. Skupina prostějovských Ultras se zřejmě chtěla pomstít za ukradení své vlajky přerovským fanouškům, za oběť si ale vybraly náhodného chodce na ulici jeho přítelkyni a krátce nato i čtrnáctiletého chlapce. Pachatele nakonec dopadla policie.

25. května 2011: SK Sigma Olomouc – FK Mladá Boleslav (finále českého poháru ve fotbale, Jihlava)

Zatímco na Andrově stadionu v Olomouci, domovském stánku Sigmy, k větším šarvátkám v posledních letech nedošlo, olomoučtí rowdies se naplno odvázali v Jihlavě. Tam Sigma ve finále Ondrášovka Cupu podlehla Mladé Boleslavi a desítky lidí z prostoru, kde fandili Olomoučtí, vtrhly na plochu, kde se popraly s příznivci středočeského klubu. Vedení Sigmy se od těchto „fanoušků" rezolutně distancovalo. „Jejich čin odsuzujeme a máme pro ně vzkaz – nechoďte na naše zápasy, nechceme vás!" vzkázalo.

6. února 2010: Salith Šumperk – HC Olomouc (1. hokejová liga)

Podivnou bitku zažil v únoru 2010 Šumperk, kam přijel k zápasu 1. hokejové ligy tým Olomouce. V závěru 1. třetiny na zimní stadion vběhla skupinka asi tří desítek mladíků, někteří z nich v kuklách, a vydali se směrem ke kotli olomouckých fans. Okamžitě začali fanoušky Mory mlátit a honit po tribuně. Údajně se jednalo o tvrdé jádro fanoušků fotbalového Baníku Ostrava, které na zápas pozvala jejich šumperská buňka Schönberg Gruppe.

8. října 2007: HK Jestřábi Prostějov – HC Olomouc (1. hokejová liga)

Do konce prvoligového hokejového derby scházelo pár vteřin, když se na ledě potkali domácí odchovanec ve službách Mory Radek Meidl a prostějovský Martin Chovan. Do jejich šarvátky se přes plexisklo zapojil i jeden z diváků. Odveta přišla o několik minut později v blízké restauraci, kde skupina z řad olomouckých příznivců napadla hosty a poničila zařízení.

11. ledna 2006: HC Olomouc – HK Jestřábi Prostějov (1. hokejová liga)

Hokejové souboje mezi Olomoucí a Prostějovem prakticky vždy končily potyčkami jak mezi diváky, tak mezi hráči. Jednou se derby dokonce nedohrálo. Stalo se tak poté, co hráč Prostějova Josef Fojtík po svém vyloučení napadl hokejkou diváka Pavla Ženožičku. Olomoucké tribuny si tak proti sobě popudil ještě víc a trenér Prostějova Aleš Flašar své mužstvo ze zápasu odvolal. Fojtík následně dostal za svůj zkrat podmínečný trest u soudu.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU