„Ano, jdeme do první ligy. Dva nebo tři týdny po posledním zápase se Sokolovem jsme intenzivně jednali o tom, jestli si vůbec takovou soutěž můžeme dovolit. Naši současní partneři se k tomu naštěstí postavili dost dobře. Zvlášť ti největší. Ale i ostatní nám přislíbili více prostředků. V této chvíli máme zajištěno asi sedmdesát procent rozpočtu, což je velmi pozitivní. Jednáme navíc s dalšími partnery," oznámil dobrou zprávu Lubomír Svoboda.

Dát dohromady rozpočet pro profesionální první ligu je složitá věc. Zvlášť, když Zubři plánovali před sezonou postoupit do dvou nebo tří let. Situace plná změn tedy nastala poměrně neočekávaně. Kasička pro prvoligovou sezonu se ale úspěšně daří naplňovat.

„Samozřejmě nebudeme mít rozpočet jako Slavia Praha nebo Kladno, ale na minimální hranici, se kterou bychom chtěli soutěž slušně odehrát. Dál už to bude na manažerech, aby během sezony získali zbytek prostředků. Asi žádný tým v první lize nemůže říct, že má před sezonou stoprocentně naplněný rozpočet," objasnil Svoboda.

Finanční stránka věci je vždy úzce spjata s cíly pro nastávající sezonu. Ty přerovské budou v prvním roce v soutěži asi jasné – nespadnout zpět do druhé ligy.

„Cílem bude udržet se v soutěži, stabilizovat se tam a naučit se v tom chodit. Máme například nové hráčské smlouvy, které musíme dodržovat podle svazu. Jiné bude i vyplácení rozhodčích. Rok si prostě budeme zvykat na nové věci a podmínky," ví dobře generální manažer klubu.

Spodní patra ligy

Přiblížil i objem finančních prostředků, které jsou pro novou soutěž potřeba.

„Rozpočtově budeme patřit mezi týmy ze spodních pater první ligy. K dispozici ale budeme mít minimálně dva a půl krát větší rozpočet, než jsme potřebovali na druhou ligu," prozradil Svoboda.

Také hráčské či trenérské změny se chystají, jednání jsou v plném proudu. Kádr se pomalu formuje, ten stávající má za sebou první tréninky. Jména nových tváří se klub chystá odtajnit už brzy.

„Příští týden chystáme tiskovou konferenci, na které představíme trenéra a první posily. V této chvíli jednáme s několika trenéry, definitivně se rozhodneme do příštího týdne. Zatím trénujeme s hráči, kteří již v kádru byli a budou se pokoušet prosadit se do toho nového. Posily tady zatím nemáme. Tým se tvoří. Očekáváme, že by mělo přijít asi sedm nebo osm hráčů do prvních dvou formací. Ti by měli vytvořit prvoligovou kostru týmu," svěřil se Lubomír Svoboda.

Zůstane král Dočki?

Již brzy tedy budeme znát jména těch, kteří se budou pokoušet prezentovat Přerov dobrým hokejem i v první lize.

Budou to známé tváře? Kolik hráčů stávajícího kádru dostane nakonec šanci? Zůstane na lavičce trenér Petr Dočkal?

Některé odpovědi na tyto otázky budeme znát už příští týden…