Štěstí je krásná věc

Velkou roli bezesporu sehrál faktor štěstí. Nebo smůla na druhé straně, říkejte tomu, jak chcete. Bylo to tak trošku jako naschvál. Inkasovat v závěru prvního duelu play-off vůbec poprvé v sezoně gól při vlastní přesilovce, to naštve. Nehledě na to, že předtím třikrát neuklidíte puk do poloprázdné brány.

Když už pak Zubři ze sebe ve druhém utkání snad dostávali psychickou deku, z 0:3 snížili na 2:3 a sahali po vyrovnání, puk zase jen tancoval na brankové čáře. Nebo orazítkoval (dvakrát) tyč.

Štěstí je krásná věc, ale v hokeji (a v play-off už vůbec) se na něj nedá vymlouvat. Pojďme tedy dál.

Pod dekou

Přerované hráli celou základní část v naprosté psychické pohodě. Aby také ne. Předčili předsezonní očekávání, do poslední chvíle bojovali o nejvyšší příčku. Když už přišla nějaká ta prohra, nehroutili se.

Jenže najednou je vše jinak. A psychika, to je obrovsky důležitá věc.

„Musíme dát hlavy nahoru a soustředit se na další zápas. Bude to vyrovnaná série klidně na sedm zápasů. Dnes jsme nešťastně prohráli, jdeme dál,“ řekl po prvním čtvrtfinále hlavní kouč domácích Vladimír Kočara.

Hokejisté Přerova (v modrém) v prvním čtvttfinále play-off proti Porubě.
Obrat se nekonal. Zubři musí v Porubě zvítězit

„Já bych se k tomuto zápasu neupínal. Hvízdlo se, konec. Zítra máme další zápas a musíme koukat dopředu,“ hlásil zase Darek Hejcman.

Jenže ona fatální chyba při vlastní přesilovce a gól na 2:2 minutu a půl před koncem úvodního střetnutí s týmem zamávala jak doposud nic v této sezoně. Důkazem budiž velmi nepovedená první třetina druhého utkání. Tam mohli být Zubři rádi „jen“ za dva inkasované góly.

Jak z toho ven? Klíčová bude první výhra. Jakmile si Zubři vezmou ukradené vítězství z prvního zápasu zpět (a pokud se jim to povede hned v dalším utkání), stoprocentně mohou pomýšlet na velký obrat a postup.

Vždyť v prvních dvou třetinách ukazovali, jak skvěle jsou na play-off připraveni.

Produktivita (nejen) první lajny

V obou zápasech soupeře přestříleli, dohromady na gólmany Poruby vyslali 78 střel. Z toho jsou čtyři góly bohužel málo. Zapnout na vyšší obrátky by měli hlavně ti největší tahouni.

Nejlepší střelec Vlastimil Dostálek se odmlčel, góly, klíčové nápady a rozhodující momenty se čekají taky od Romana Pšurného.

První přerovská formace však je po dvou zápasech na nule, nejblíže gólu byl Tomáš Doležal, o jehož nastřelené tyčce ve druhém duelu už byla řeč.

Hra v pěti

Za necelých 133 minut jediný gól při hře v pěti, to je bohužel také málo. O skvělých přerovských přesilovkách se ví a Zubři tři ze svých čtyř branek vstřelili v početní výhodě.

Těch měli zatím celkem deset, třicetiprocentní úspěšnost je sice skvělá, dá se ale čekat, že toto číslo půjde dolů. Chce to zkrátka zabrat při rovnovážném stavu. Jediný takový gól připravila Radku Čípovi paradoxně dobrá práce čtvrté formace Roka Macuha.

Hrdina Žovinec

Pozornost si ale zaslouží také soupeř. Porubě obrovsky pomohla první výhra, ve druhém zápase šel její výkon viditelně nahoru. Trenéři Suchánek s Moravcem přitom stále nabádají své hráče k pokoře a velkému respektu, který, jak přiznal David Moravec, před Přerovem stále mají.

„Musíme jít pokorně do každého střídání. Chceme urvat další zápas a uvidíme, co bude dál,“ prohlásil hrdina Toraxu Dušan Žovinec.

Darek Hejcman
Hvízdlo se, konec. Pořád musíme čtyřikrát vyhrát, nevěší hlavu Hejcman

Ani Fin Korkiakoski, ani Tomáš Jáchym, Lukáš Endál či Šimon Szathmáry. Ústřední postavou Ostravanů v sérii je zatím obránce Dušan Žovinec. Právě on vstřelil osudový gól na 2:2 v prvním utkání, byl to on, kdo se ve druhém mači trefil dvakrát. Navíc šlo o vítězný gól a ten na 4:2, který Zubrům definitivně vzal vítr z plachet.

„Zrovna to tam padá. Možná mi kluci říkají, ať víc střílím, tak jsem začal víc střílet,“ řekl Žovinec.

Bez domácí výhody?

Třetí a čtvrté utkání čtvrtfinálové série mezi Přerovem a Porubou je v Ostravě na programu v úterý a ve středu. Oba zápasy startují v 17.30 a fanoušci jej mohou sledovat prostřednictvím internetového přenosu.

Třeba právě absence diváků také sehrála svou roli během prvních dvou utkání v Přerově. A třeba bude tento nastolený trend bez výhody domácího prostředí pokračovat nadále.

Zubrům nezbývá než v to doufat. Hlavně však potřebují předvádět výkon z prvních dvou pátečních třetin. Pomoci by jim mohl třeba i návrat Jakuba Svobody do druhé formace a hlavně do zdravotní pohody.