Snaha posunout se k hlavnímu týmu Washingtonu Capitals, kam se přesunul z organizace New York Rangers, který jej v roce 2008 draftoval jako nejvýše postaveného Čecha, byla neúspěšná.

Novým působištěm českého beka tak bude celek KHL Dinamo Riga.

Kundrátek v zámoří nastupoval nejprve ve WHL za celek Medicine Hat Tigers.

Poté se na dvě sezony přesunul k týmu Connecticut Whale (nynější název klubu je Hartford Wolf Pack, pozn. red.), který je záložním celkem Rangers.

Na začátku sezony 2011/2012 byl český obránce vyměněn k celku Washington Capitals, také zde byl však nejprve poslán na farmu. V téže sezoně však poprvé nahlídl do nejprestižnější soutěže světa, u Capitals naskočil do pěti utkání.

Tomáš Kundrátek  (Washington Capitals)

Tomáš Kundrátek v dresu Washington Capitals. Autor: districtsportspage.com

Nejvíce startů v NHL nasbíral Kundrátek v sezoně 2012/2013.

V celkem 25 zápasech si za Washington připsal i sedm kanadských bodů, přesto byl poslán zpět na farmu k týmu Hershey Bears. Zde patřil k oporám klubu, nyní se však stává novým hráčem Dinama Riga.

„Tomáš se dohodl na spolupráci s Rigou, která o něj měla velký zájem. Zvažovali jsme i jiné možnosti, ale rozhodlo, že v Dinamu bude mít Kundrátek dostatek herního prostoru. Měl by patřit k nejvytíženějším obráncům, navíc má malé dítě a rozhodoval se i s ohledem na rodinu. Riga je hezké město, tohle také hrálo roli," uvedl pro server hokej.cz hráčův agent Vladimír Vůjtek (nejedná se o trenéra reprezentace, ale agenta společnosti Eurohockey Services, která hráče zastupuje, pozn. red.).

O Kundrátka se zajímal i Třinec, kam v dorosteneckých letech odešel z Přerova a prosadil se i do A-týmu, přednost však dostalo zahraničí.

„Tomáš v minulosti za Oceláře hrál, v mladém věku u nich prosadil do extraligy. Vedení o něj stojí, ale Kundrátek upřednostňoval zahraničí. Od začátku jsme se v podstatě bavili výhradně o ruské Kontinentální lize," prozradil Vůjtek.

Samotný hráč cítí šanci ukázat se i novému reprezentačnímu kouči Vladimíru Vůjtkouvi. V Rize by k tomu měl dostat dostatek prostoru.

„Tomáš na reprezentaci stoprocentně myslí. Má sportovní plány a chce pravidelně hrát. Nikde navíc není napsáno, že by se nemohl do NHL vrátit," připomněl hráčův agent.