Domácí však srovnali díky dělovce Paly a v samostatných nájezdech ukořistili devátý triumf z jedenácti posledních bitev o Hanou.

„Utkání splňovalo pro fanoušky veškeré parametry. Bylo napínavé až do konce. Myslím si, že derby splnilo očekávání, mělo to náboj a my jsme rádi za dva body,“ radoval se přerovský trenér Petr Dočkal.

Hokejisté Přerova. Ilustrační foto
Zubři ve slavnostním duelu v Českých Budějovicích sahali po bodech

Od samého úvodu se na ledě strhla atraktivní podívaná a zafungovalo pravidlo nedáš – dostaneš. Starý po zaváhání Zbořila upaloval sám na Klimeše, avšak přestřelil, o chvilku později se na druhé straně agilní Čáp dostal k nepříjemnému nahození, které si do sítě dopravili sami Prostějovští a paradoxně načali gólový účet derby.

Zubři poté dostali v 18. minutě druhou možnost přesilové hry a na jejím konci prostřelila Štůralu výpomoc ze Zlína Jakub Ferenc, který při svém druhém startu za Přerov připsal druhou branku.

„Ze začátku jsme zbytečně inkasovali dva góly, z nichž jeden byl při soupeřově přesilovce. Potom se už zápas srovnal. Bylo to hodně pěkné a vyrovnané derby,“ uznal kouč Prostějova Jiří Vykoukal.

ŠTŮRALA ŽIVIL PROSTĚJOVSKÉ NADĚJE

Druhá dvacetiminutovka patřila především skvěle chytajícímu Štůralovi. Ve 28. minutě ukradl Jestřábům puk v jejich útočném teritoriu Sikora a pelášil na prostějovského brankáře sám, ten svůj tým podržel stejně jako o chvíli později při podobných nájezdech Hejcmana a Procházky. Štůrala se pak zaskvěl i při další přesilovce domácích. Na druhé straně zahrozil po pěkné individuální akci Žálčík, Klimeše ale nepřekonal.

Šťastného snížení se Prostějov dočkal v závěru prostřední části. Při skrumáži v brankovišti kotouč doslova dotlačil do brány Tomáš Karpov. Jestřábi tak přežili nejhorší a navíc šli do třetího dějství pouze s jednobrankovým mankem.

„My jsme si ve druhé třetině vytvořili tlak, z toho obrovské šance, které jsme neproměnili a byli jsme potrestáni. Věděli jsme, že soupeř bude po snížení na koni, což se potvrdilo,“ uvědomoval si Petr Dočkal.

Hosté si nemohli přát lepší start další třetiny. Zdráhal vyslal do brejku Davida Dvořáčka, který Přerovským ukázal, jak se měli zachovat při svých nájezdech na gólmana. V čase 40:26 tedy bylo srovnáno.

Jestřábům narostla křídla a dokonce dostali 28 vteřin přesilovky pět na tři. Tu sice nevyužili, proti čtyřem už však úspěšní byli. Pohlednou kombinaci zakončil opět Dvořáček. Jenže Přerovany spasila jejich početní výhoda a dělovka Radomíra Paly.

Jakub Neužil
Trable s obranou. Jestřábi před derby řeší brankářský rébus

Utkání tak dospělo do prodloužení, a nakonec i samostatných nájezdů. V těch se radovali domácí díky trefám Pšurného a Ference.

„V závěru jsme nevyhodili puk z naší třetiny a Přerov to srovnal. Mohli jsme na tom být lépe, ale po těch dvou hodně špatných zápasech jsme za bod rádi. Předvedli jsme úplně jiný výkon, než v Jihlavě a doma se Slavií,“ uzavřel Jiří Vykoukal.

HC Zubr Přerov - LHK Jestřábi Prostějov 4:3sn (2:0, 0:1, 1:2 – 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Čáp (Pala), 19. Ferenc (Čáp, Sýkora), 58. Pala (Pšurný, Sikora), rozhodující nájezd Pšurný – 38. Karpov (Miromanov, Venkrbec), 41. Dvořáček (Zdráhal), 47. Dvořáček (Luňák, Zdráhal). Rozhodčí: Skopal, Kopeček – Poruba, Měkýš. Vyloučení: 7:9. Využití: 1:1. Diváci: 2711.

Přerov: Klimeš – Pala, Čáp, Ferenc, Zbořil, Černý, Malina, Padrnos – Doležal, Sýkora, M. Kratochvil – Procházka, Pšurný, Sikora – Kopta, Hejcman, Navrátil – Mašín, Moučka, Š. Kratochvil. Trenéři: Kamil Přecechtěl, Petr Dočkal.

Prostějov: Štůrala – Krejčí, Holland, Zdráhal, Miromanov, Havlík, Mikliš, Kolář – Karpov, Divíšek, Žálčík – Luňák, Venkrbec, Dvořáček – Starý, Kverka, Prokeš – Matys, Žukenov, Antoníček. Trenér: Jiří Vykoukal.