Motor ale dokázal srovnat, přesto to po druhé brance Milana Procházky bylo 4:3 pro Zubry.

Až v 58. minutě ale poslal duel do prodloužení Miloslav Čermák a v rozhodující části udeřili opět domácí. Ti se tak radovali po výhře 5:4 po prodloužení a ujali se vedení v sérii.

„Když vedete 3:0, tak určitě není žádná vzpruha, že nakonec prohrajete. Na druhou stranu si kluci uvědomili, že se s Budějovicemi dá hrát, ale za určitých podmínek. Ty se musí dodržovat šedesát minut a ne třeba třicet jako dneska,“ hodnotil trenér Přerova Kamil Přecechtěl.

Úvodních 22 minut nedělního zápasu skutečně patřilo Zubrům. Střeleckou převahu z první třetiny vyjádřil gólově veterán Karel Plášek. Ve čtvrté minutě byl v samostatném úniku faulován a nařízené trestné střílení zkušeně proměnil.

Vzápětí už se radoval domácí Žiga Pavlin, střela českobudějovického beka ale jen orazítkovala tyč Klimešovy branky. Stejně dopadl i pěkný průnik Tadeáše Krále.

ČTĚTE TAKÉ: Zubřice nestačily ani na poslední Fénix! Ostuda, říká trenér

Zubři si v první přestávce pro Jihočechy připravili pořádně studenou sprchu. V úvodu totiž udeřili hned dvakrát během devatenácti sekund. Nejprve se v oslabení parádně trefil Roman Pšurný, hned po něm jej napodobil Milan Procházka. Stav 3:0 donutil kouče Motoru ke střídání brankářů. Místo Kváči naskočil neméně kvalitní Gába.

Domácí pak chvíli byli na ručník, do hry je ale dostalo snížení Filipa Vlčka ze 27. minuty. Poté Motor začal na ledě dominovat. Pomáhala mu i častá vyloučení. Při další z přesilovek domácích dal kontaktní gól na 2:3 Roman Vráblík.

„Do zápasu jsme vstoupili velice dobře, hráli jsme zodpovědně, disciplinovaně. Měli jsme trošku štěstí při brejcích. Za stavu 3:0 jsme tam potom vytvořili pár chyb a nějaká oslabení. Budějovice se pak dostaly do hry,“ mrzelo Kamila Přecechtěla.

Do třetí dvacetiminutovky sice Zubři šli s jednogólovým náskokem, favorit si ale věřil na obrat. Už ve 42. minutě opět využil početní výhodu. Faul Sikory na Martina Heřmana potrestal z dorážky sám postižený. Začínalo se od začátku.

ČTĚTE TAKÉ: Hnutí ANO nepozvalo Koštu na celostátní sněm. Přesto přijel

Také Přerované ovšem ukázali, že se při hře pět na čtyři umí prosadit. Vedení Zubrům vrátil ve 46. minutě Milan Procházka, který tečoval Chmelířovu střelu – 4:3.

Rozjetý Motor se nicméně nenechal znovu zaskočit a pokračoval v herním náporu. Přerov se statečně bránil až do času 57:09. Více než šest tisíc fanoušků v Budvar Aréně poslal do extáze trošku šťastnou brankou elitní forvard Miloslav Čermák.

„V závěru utkání jsme se dostali dost pod tlak, což jsme neustáli. Herně jsme soupeře zaskočili, prvních dvacet minut měl problémy, byla na něm vidět nervozita. Od půlky zápasu ale už byl trošku lepší,“ uznal přerovský kouč.

Mač dospěl do desetiminutového prodloužení ve čtyřech na obou stranách, odehrály se nicméně necelé tři minutky. Čermákovu střelu zkušeně dorazil Luboš Rob a Budějovice slavily důležitý první úspěšný krok v cestě do čtvrtfinále. Zubři ovšem ukázali, že Motor nečeká procházka růžovým sadem.

ČEZ Motor České Budějovice – HC Zubr Přerov 5:4 p (0:1, 2:2, 2:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 27. Vlček (Rob, Šulek), 32. Vráblík (Rob), 42. Heřman (Pavlin, Vráblík), 58. Čermák (Novák), 63. Rob (Fillman, Novák) – 4. Plášek (TS), 22. Pšurný (Procházka, Malina), 23. Procházka (Pšurný, Malina), 46. Procházka (Chmelíř, Pšurný). Rozhodčí: Doležal, Dědek – Zídek, Polák. Vyloučení: 7:10. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 6168. Stav série: 1:0.

Motor: Kváča (23. Gába) – Mucha, Novák, Vráblík, Pýcha, Pavlin, Fillman, Suchánek – Čermák, Vlček, Babka, Škoda, Fronk, Dostálek, Nouza, Rob, Pajič, Vak, Šulek, Heřman. Trenér: Antonín Stavjaňa.

Přerov: Klimeš – Novotný, Ferenc, Chmelíř, Malina, Vágner, Pala, Zbořil – Plášek, Sýkora, Sikora – Procházka, Pšurný, Berger – Goiš, Dvořák, Kovařík – Petelin, Král, Ižacký. Trenéři: Kamil Přecechtěl, Petr Dočkal.