Pět let stará šokující sedmnáctitisícová návštěva tedy sice zůstala nepřekonána, souboje českých reprezentantek v Přerově si ale v průměru nenechalo ujít přes 1600 fanoušků na zápas.

Ti tak mladým hráčkám opět připravili nezapomenutelný zážitek.

„Holky z toho byly úplně unešené. Ony nejsou zvyklé hrávat před takovou kulisou, na zápasy děvčat chodí většinou tak jejich rodiče. Při prvním zápase s Japonskem se z toho trošku roztřepaly. Chtěl bych lidem poděkovat, že přišli a utvořili takovou atmosféru. Bylo to super," pochvaloval si trenér brankářek reprezentace Martin Vojtek.

Návštěvnost ovlivnilo počasí

Červenobílá záplava v hledišti, fronty na pivo či na kafe, mohutné povzbuzování při dramatických závěrech.

Na první dva zápasy dorazilo do MEO Arény přes čtyři tisíce diváků a rozhodně se nenudili.

V týdnu už měla návštěvnost na utkání domácích hokejistek přeci jen klesající tendenci.

„Návštěvnost nám ovlivnilo i počasí, jaké venku panovalo. Spousta lidí říkala, že je na zimáku opravdu hodně velká zima. Kdyby bylo o deset stupňů víc, tak si myslím, že by přišlo i více lidí. Taky k tomu přispěly možná výsledky českého týmu, které nebyly takové, jaké by si i samotné holky představovaly. I tak jsme ale hodně spokojeni," prozradil jeden z hlavních organizátorů Lubomír Svoboda.

Český tým nakonec stejně jako v roce 2012 padl v zápase o páté místo s Finkami a skončil šestý. Finále ve Zlíně pak ovládly Američanky, které tak završily zlatý hattrick.

Stříbrný byl dle očekávání druhý zámořský celek z Kanady, bronz si díky výhře nad Švédskem v Přerově vybojovaly Rusky.

„V této kategorii se hraje de facto o třetí místo. Kanada s Amerikou jsou někde jinde. Pro nás vlastně rozhodoval o úspěchu nebo neúspěchu jeden nešťastný zápas s Ruskem (čtvrtfinále 0:2, pozn. red.). Neproměnili jsme v něm hrozně moc šancí. V žádném případě se tam nemůžeme vymlouvat na rozhodčí. To je dívčí hokej a ten už je takový," zmínil Martin Vojtek a dodal, že i pro něj je účast v realizačním týmu ženského nároďáku velkou ctí.

DOJEM NEZKAZIL ANI PÍSKOT NA RUSKOU HYMNU

Města Zlín a Přerov si tak opět udělala u Mezinárodní hokejové federace dobré jméno. Mistrovství proběhlo bez větších komplikací.

„Po stránce pořadatelské a organizační vše proběhlo perfektně jak ze strany IIHF, tak ze strany Českého svazu ledního hokeje. Chtěl bych poděkovat městu Přerov i společnosti Teplo, která nám vycházela ve všem vstříc. Taky děkuji Zubrům a Aleši Verlíkovi, který nám hrozně moc pomohl po provozní stránce," je vděčný Lubomír Svoboda.

Jediným menším incidentem tak mohl být pískot na ruskou hymnu po konci vyhroceného čtvrtfinále s českým týmem. Tuto kauzu však vyvolala a řešila hlavně ruská média a žádnou výraznější dohru situace neměla.

„Organizační výbor se samozřejmě omluvil, ale uvedl, že celá situace byla způsobena děním na ledě. Některé sdělovací prostředky z toho udělaly politickou záležitost, což je úplný nesmysl. Padla omluva a tím to bylo uzavřeno," upřesnil závěrem Svoboda.

Konečné pořadí MS žen do 18 let v Přerově a ve Zlíně:1. USA
2. Kanada
3. Rusko
4. Švédsko
5. Finsko
6. Česko
7. Švýcarsko
8. Japonsko
Japonsko sestupuje do divize IA, nahradí ho Německo.