„Po loňské sezoně jsem myslel, že už žádná lepší nebude, ale ta letošní ji předčila po všech směrech,“ prozradil na úvod rozhovoru manažer IHC Night Birds Přerov Patrik Škandera.

Proč říkáte, že právě tato sezona se tak vydařila?
Měli jsme zástupce skoro na všech reprezentačních akcích. Teď máme čtyři hráče v Číně na největší světové akci, co se týká kolečkových sportů (World Roller Games, akce federace FIRS, pozn. red.). Tři mezi juniory a jednoho mezi muži.

O jaký podnik se vlastně v Číně jedná?
Je to monstrózní akce, kde je zastoupen celý svět, taková olympiáda na kolečkách. Česká inline hokejová reprezentace jela v mužích a juniorech obhajovat zlato, ženy minule skončily čtvrté, tak uvidíme. Máme tam juniory Tomáše Zdráhala, Martina Galetku a v bráně je Filip Král. Mezi muži nechybí Martin Gremlica.

Ilustrační foto.
V Přerově spraví tři rondely. Zpomalí to dopravu



Nejde jen o reprezentaci, mohl byste shrnout vaše letošní klubové úspěchy?
V kategorii přípravek jsme poprvé v historii získali zlato. Mezi mladšími žáky to bylo trošku horší, letos šesté místo, ale probojovali jsme se do finále. Velkým úspěchem je pak zlato starších žáků. No a od toho nejprestižnějšího mládežnického titulu nás dělilo třicet vteřin. I tak je stříbro z juniorů historickým úspěchem v Přerově.

Extraligoví muži Night Birds se navíc také postarali o historický úspěch, když došli až do elitní čtyřky v republice. Medaile přivezli veteráni Plášek s Hanákem a z áčkové reprezentace Zbořil s Ferencem. Co Přerované v mládežnických českých výběrech?
Co se mládeže týče, tak se poprvé konalo v České republice mistrovství Evropy hráčů i hráček do 18 let. Bylo to v Boskovicích a poprvé se stalo, že pořádající tým ovládl obě kategorie. Z Night Birds se zúčastnili Karel Plášek mladší jako kapitán a Daniel Indrák.

Kde vůbec Night Birds trénují? Pouze přes léto v MEO Aréně?
Je smůla, že v Přerově žádná další taková hala není. Všechny ostatní jsou maximálně využity. O tu na výstavišti jsme přišli, tam je teď skladiště jedné firmy. Co se týče inline hokejové plochy, musí nám zatím vystačit ta, co je na zimním stadionu po dobu, kdy tam není led. Do budoucna doufám, že se objeví hala, v níž by se dala postavit plocha celoročně. Nebo by bodlo, kdyby se v Přerově postavilo venkovní hřiště s univerzální plochou, kde by šel provozovat kolečkový sport či hokejbal, florbal nebo třeba i další sporty jako je nohejbal.

Vaše mládežnická základna je přitom hodně široká, je to tak?
V Přerově je populární hokej, ale nyní už i inline hokej. Často to jsou hokejisté, kteří si tak zpestřují letní přípravu. Letos jsme také vyhlásili nábor malých dětí, myslel jsem, že se jich objeví tak deset, ale přišlo jich na první trénink třicet. Myslím si, že můžu říct, že velikostí nám nemůže konkurovat nikdo v republice.

Jakub Ferenc.
Ve Zlíně jsem se naučil hrozně moc věcí, říká po skalpu Beranů Jakub Ferenc
Jakub Ferenc.
Ve Zlíně jsem se naučil hrozně moc věcí, říká po skalpu Beranů Jakub Ferenc