Zlepšení korunovali Češi parádním výkonem proti domácímu Rusku, které v neděli předčili snad ve všech herních činnostech, díky čemuž vyhráli 4:2.

Velkou zásluhu na vydařeném moskevském působení mají Přerované Martin Zaťovič a Tomáš Kundrátek.

Oba přerovští odchovanci nastoupili v první pětce nového výběru kouče Vladimíra Vůjtka. Pro Zaťoviče se jednalo o premiéru pod novým trenérem české reprezentace, chtěl se tedy předvést a navázat na skvělé výkony z březnového mistrovství světa.

„Bude to pro mě nová zkušenost. Jedu na první turnaj s novými trenéry, tak uvidím, co ode mě budou chtít, abych hrál. Rozhoduje to, jak kdo hraje. Je to nároďák, tam hraje vždycky člověk na maximum, takže se budu snažit hrát co nejlíp. Uvidíme, jak budou spokojení," prozradil před turnajem v rozhovoru pro Deník.

A spokojenost jistě byla. Právě Zaťovič rozhodl nedělní mač s Rusy. Jeho střela zápěstím znamenala vedení českého celku 3:2.

Ještě před brankou útočníka týmu KHL Lada Togliatti se navíc prosadil další Přerovan. Tomáš Kundrátek vyrovnával na 2:2 svou vůbec první reprezentační trefou.

Zaťovičův spolubydlící z „přerovského pokoje" české výpravy zblízka překonal gólmana Alexeje Murygina, když jej po krásné kličce uvolnil Milan Gulaš. „Guly to udělal neskutečně, dal mi to tam do prázdné brány a já jsem to jenom zavěsil. Naservíroval mi to na zlatém podnose," děkoval Kundrátek za ideální přihrávku.

Skalp domácích se nakonec ukázal jako klíčový při luštění závěrečné tajenky ruského turnaje. Jméno vítěze určila kromě výhry Česka nad Ruskem i večerní prohra Finů se Švédy. Česká republika tak nakonec zopakovala svůj triumf z roku 2013. 

Česká republika na Channel One Cupu:

ČR – Finsko 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 33. Palola, 43. Nutivaara (I. Filppula), 58. Enlund (Sallinen). Rozhodčí: Björk, Öhlund (oba Švéd.) – Lederer, Tošenovjan (oba ČR). Vyloučení: 3:1. Bez využití. Diváci: 16.257.

ČR – Švédsko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 31. Vincour (Radil, Jeřábek), 50. Filippi (Jeřábek, M. Doudera), 56. T. Zohorna (Radil) – 25. Möller (Lindström, Sjögren). Rozhodčí: Anisimov, Bulanov – Lazarev, Otmachov (všichni Rus.). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. Diváci: 6250.

Rusko – ČR 2:4 (0:1, 2:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 23. Kartajev (Gusev, Dadonov), 26. Antipin (Kovalčuk, A. Radulov) – 6. Vincour (Koukal), 28. Kundrátek (Gulaš), 35. Zaťovič (Jan Kovář), 40. Jarůšek. Rozhodčí: Fonselius, Rantala (oba Fin.) – Šeljanin, Sivov (oba Rus.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Diváci: 12.095.