„Byli jsme vzhledem k návštěvnosti zápasů v loňském roce pro jinou variantu. Jedinou pozitivní věcí je, že se při devatenácti účastnících soutěž rozdělí a do play-off půjde nově dvanáct týmů,“ řekl Deníku sportovní manažer přerovských Zubrů Pavel Hanák.

Naopak v Prostějově hlasovali pro systém, který nakonec vešel v platnost.

„V takhle velkém počtu účastníků moc variant nebylo. Zůstává pro nás stejný cíl jako minulý rok, tudíž dostat se do první desítky. Nejférovější je ovšem varianta čtyřkolová, to víme,“ uvedl sportovní manažer Jestřábů Jiří Vykoukal.

Vlastimil Chytrý
Kozlovice povede fotbalový skaut! Nechci dělat zásadní změny, říká Chytrý

Boj o záchranu bude skutečně zajímavý. Po sezoně se musí Chance liga zúžit na počet šestnácti celků. Celkem mohou tedy sestoupit až čtyři prvoligové týmy.

„Velmi mě to znervózňuje. Je to alfa a omega a v podstatě o nic jiného nejde. Zachránit se a aklimatizovat,“ uvedl Vladimír Velčovský, ředitel nováčka ze Šumperka.

Jak bude vypadat play-down?

Dva nejhorší půjdou do druhé ligy přímo po základní části stejně jako poslední tým play-down. Druhý nejhorší celek play-down bude bojovat v baráži s vítězem druhé ligy.

A jak bude zmíněné play-down vypadat? Čtrnáctý a sedmnáctý tým po základní části si to rozdá stylem play-off na čtyři vítězná utkání, stejně tak patnáctý s šestnáctým. Poražení se pak utkají o účast v baráži (opět v sérii na čtyři vítězné duely). Neúspěšný tým sestoupí přímo.

SBC Hanácká kyselka Přerov v dobách největší slávy.
Zavzpomínejte na stříbrnou éru basketbalu v Přerově. Je to už 20 let

Chance liga by měla odstartovat 12. září. Hrát se bude v sobotu a ve středu s vloženými pondělky. „Současně se ale bude testovat nový model, který by přinesl víc víkendových zápasů. Před třemi reprezentačními přestávkami se bude Chance liga hrát v pátek a v neděli,“ píše server Hokej.cz.

Vítěz druhé nejvyšší soutěže zamíří přímo do extraligy.

Herní systém Chance ligy
Všichni účastníci se střetnou dvoukolově každý s každým, což přinese 36 zápasů v základní části. Poté se tabulka rozdělí na dvě skupiny. V horní nadstavbě deset a ve spodní devět týmů se znovu střetne dvoukolově každý s každým. Přímý postup do play-off by si vybojuje první čtverka nadstavbové části. Předkolo play-off odehraje osm týmů, tedy ty na pátém až dvanáctém místě. Poslední dva týmy po nadstavbové části sestupují, zatímco týmy na čtrnáctém až sedmnáctém místě odehrají play-down. Pro třináctý tým po nadstavbě sezona končí.