V Detroitu s ním přestali počítat, nenadchl ani představitele Philadelphie, kam ho Red Wings před uzávěrkou přestupů poslali. Prvně v kariéře si tak vybíral ze všech nabídek. Ale řešil jen jednu.

„Carolina se ozvala jako první. Řekli mi, co od naší spolupráce očekávají, a mně se to líbilo,“ prozradil ostravský rodák.
„Jsem rád, že budu v týmu, kde se můžu poprat o post jedničky. To bylo nejdůležitější,“ vysvětlil Mrázek, který bude o čas v brankovišti soupeřit s Američanem Scottem Darlingem.

Mrázek, jenž o sobě dal poprvé vědět na světovém šampionátu juniorů v roce 2012, ujišťuje, že při rozhodování o budoucnosti přemýšlel jen nad sportovní stránkou. „Peníze nehrály roli,“ zdůraznil. Z ročního příjmu čtyř milionů dolarů klesl na milion a půl. „I to jsou krásné peníze.“

Asistent trenéra hokejové reprezentace Robert Reichel
Robert Reichel v Přerově: Jsou tady mladí, kteří mohou být jako my

NEČASE JSEM POTKAL POPRVÉ

V kabině Caroliny by neměl být jediným hráčem s českým pasem. Místo v prvním týmu Hurricanes chce totiž vyválčit hvězdička tuzemského hokeje Martin Nečas.

„Jsem rád, že tam bude nějaký Čech. V neděli jsme se poprvé potkali osobně, takže jsme chvíli pokecali. Do konce týdne budeme mít dost času se pobavit,“ líčil.

V NHL má Mrázek za sebou bezmála dvě stovky zápasů. Jeho rady by tak Nečasovi mohly přijít k duhu.

„Mně dělali mentory Jirka Hudler s Kubou Kindlem. Když bude něco potřebovat, nebude problém. Rád mu poradím,“ vzpomínal gólman na své začátky v NHL.
Během přípravy na možná klíčovou sezonou jezdil třikrát týdně trénovat do Litvínova, kde se setkával se Zdeňkem Orctem, který má nově kromě brankářů Vervy na starost i ty v národním dresu. V Přerově měl ale hlavní slovo Miloš Říha.

„Každá nová spolupráce znamená impulz. Doufám, že si vše sedne tak, že začneme vozit medaile,“ prorokoval.

Před odletem do Caroliny, bere reprezentační kemp jako příjemné zpestření. Dřina ale nechybí. „Tréninky jsou intenzivní, v rychlosti. Kluci byli rozdělení na obránce a útočníky. Opravdu rychlých padesát minut,“ odfukoval Mrázek.

Kdy se v reprezentačním dresu ukáže znovu, je otázka. Miloš Říha by jeho pomocí na nadcházejícím mistrovství světa jistě nepohrdl, Mrázkovy myšlenky se ale ubírají jiným směrem – chce urvat post jedničky a dostat Carolinu po devíti letech do play-off.

Česká hokejová reprezentace na úterním tréninku seznamovacího kempu v Přerově. Lukáš Klimeš
Klimeš si nečekaně zachytal s reprezentací. Byl to zážitek, říká

DAVID JAHODA