Jak vůbec hodnotí dosavadní počínání národního týmu?

„Výkonem je to takové střídavě oblačno, ale ve čtvrtek jsme nejdůležitější zápas zvládli, takže musíme být všichni spokojeni," zmínil Vladimír Kočara, přerovský trenér, který se po úspěšné sezoně přesunul od mužů k juniorům.

Zápasy českého týmu si nenechávají ujít ani samotní hráči HC ZUBR Přerov. Jakub Ferenc, Radomír Pala i Marek Ditrich, kteří s A-týmem absolvují předsezonní dril, se shodují: „Samozřejmě zápasy sledujeme. Výsledky jsme neměli nikterak oslnivé, ale jdeme zápas od zápasu, můžeme uspět," říkají.

„Podařilo se nám postoupit ze skupiny, což byl určitě prvotní cíl. Nervy drásající duel s Američany jsme zvládli," zmínil Pala, kterého zároveň překvapilo, že Finové vyřadili Kanadu.

„Myslel jsem si, že si to Kanada pohlídá. Finové za sebou neměli nikterak extra výsledky, ale ve čtvrtfinále jim to vyšlo," řekl.

Po dramatickém závěru se Spojenými státy americkými se nakonec Češi radovali z kýženého postupu mezi čtyři nejúspěšnějšími týmy turnaje. Jejich semifinálovým soupeřem bude v sobotu od 17.45 družstvo Finska.

„V závěrečné fázi turnaje už může každý porazit každého. Je to už boj o medaile. Pokud zachytá Saša Salák tak, jak posledně zachytal, a prosadíme se v útočné fázi, tak máme šanci jít do finále," dodal s přesvědčením Kočara, který vždy utkání sleduje doma v rodinném kruhu.

V úspěch věří i další dotazovaní.

„V semifinále jsou šance vždy vyrovnané. Osobně si myslím, že ten zápas bude o jednom či dvou gólech. Snažím se být v kontaktu s Martinem Zaťovičem, a ten říkal, že Finy porazí, tak uvidíme," usmál se Pala.

To Marek Ditrich i myslí, že roli bude hrát i únava.

„Mančafty už za sebou mají dost zápasů, a ta únava bude znát. Bude to spíše už o té samotné vůli. Našim samozřejmě postup přeji, Finové jsou hratelným soupeřem, určitě o dost více než Rusové," uvedl forvard, který zápasy sleduje z pohodlí domova.

„Měli jsme slabší rozjezd a ta sestava se dle mého stále trošku hledá. Zápas s Amerikou byl super, i když ten závěr byl docela drama. Teď máme Finy, tak uvidíme. Dle mého je to hratelné střetnutí, měli bychom na ně mít. Klukům postup přeji, hlavně kvůli Martinovi Zaťovičovi," konstatoval Ferenc, který zároveň dodal: „Když jsem byl na stáži ve Finsku, v době kdy probíhala olympiáda v Soči, tak se mi tam smáli, že hrajeme na turnaji s důchodci. Teď jsme se trošku hecovali, že už máme podstatně mladší tým. Doufám, že je porazíme," dodal vytáhlý bek.