Je to už trošku obehraná písnička. Zubři neodehráli špatné utkání, měli nad soupeřem navrch, avšak pálení mnohdy snad více než stoprocentních šancí opět uzavřelo cestu za tolik potřebnou výhrou.

„Celý zápas jsme dnes hráli aktivně, těžko můžu někomu něco vytknout. Kluci se na ledě vydali, ale bohužel, někdo vymyslel taková pravidla, že hokej se hraje na góly," trpce se pousmál trenér domácích Kamil Přecechtěl.

Už v první třetině puk několikrát poskakoval centimetry od brankové čáry Litoměřic, stačil však jeden brejk hostů v jejich vlastním oslabení a bylo to 0:1. Trefil se vloni ještě hráč Přerova Filip Stoklasa, který si odbýval svou premiéru v dresu Stadionu po přestupu z Jihlavy.

Tentokrát ale Zubři nemuseli dlouho zoufat. Tomáš Sýkora hned vzápětí milimetrovou střelou srovnal. Pak ale vše spadlo do oněch smolných kolejí. Břevno, několikrát netrefená prázdná branka a další příležitosti. Bez gólového efektu.

„Nedáme gól do prázdné, ani sami před bránou, je to pro nás neuvěřitelný rébus, dostat se s pukem za brankovou čáru. Teď asi nemáme takové štěstí, abychom se víc prosadili," kroutil hlavou Přecechtěl.

Pomohla až přesilovka v prostředním dějství. První pokus dobře najetého Jana Bergera ještě byl zblokován, bekhend centra první formace už ale skončil v síti a Zubři si po dlouhé době mohli užívat vedení.

Sporný a dost možná klíčový moment pak nastal ve 35. minutě. Střela Matouše Kratochvíla skončila nejspíš na břevnu branky litoměřického Pavelky a odrazila se někam před brankovou čáru, červené světlo se však rozsvítilo. Rozhodčí pak i po krátké poradě s brankovým sudím rozpažil.

„Z našeho pohledu se zdálo, že puk šel od zadní tyčky. Brankový rozhodčí stojí dva metry od toho a okamžitě rozsvítil červené světlo. Těžko samozřejmě hodnotit," pokrčil kouč rameny.

Na Zubrech pak byla znát přibývající nervozita. K vidění byla spousta chyb i nepřesností v rozehrávce, což nebýt výborného Horčičky, mohl Stadion několikrát ztrestat.

Vyrovnání přišlo z kraje třetí dvacetiminutovky. Milan Valášek šťastně tečoval před přerovským gólmanem a puk skončil v síti. Domácí tým se postupně dostával do velkého tlaku a ještě větších šancí. Rozhodnutí měli v závěru na hokejce Procházka a dvakrát Plášek, šlo se však do prodloužení.

Z toho se odehrálo pouhých 39 vteřin. Před zubří klecí dostal dostatek času Marek Loskot, který si pohrál s Horčičkou a rozhodl.

Přerované nyní doufají, že tragickou šňůru symbolicky přestřihnou v sobotu. To je totiž čeká hanácké derby v Prostějově. Kde jinde sérii ukončit?

HC ZUBR Přerov – HC Stadion Litoměřice 2:3 p (1:1, 1:0, 0:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 13. Sýkora (Procházka, Pšurný), 27. Berger (Sikora, Ferenc) – 12. Stoklasa (Hanták), 42. Valášek (Smetana), 61. Loskot (Barák, Hanták). Rozhodčí: Mikula, Kopeček – Zídek, Polák. Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 1647.

Přerov: Horčička – Novotný, Ferenc, Chmelíř, Malina, Vágner, Pala, Šnajnar, Grof – Plášek, Berger, Sikora – Procházka, Sýkora, Pšurný – Goiš, Dvořák, M. Kratochvíl – Ižacký, Král, Kovařík. Trenéři: Kamil Přecechtěl, Petr Dočkal.

Litoměřice: Pavelka – Jebavý, Šulc, Plášil, Pavlas, Barák, Piegl, Smetana, Bažant – Procházka, Nedvídek, Ondráček – Pilař, Veselý, Valášek – Stoklasa, Hanták, Loskot – Dufek, Miškář, Zajan. Trenér: Miloš Říha ml.