Zubři v pravou chvíli utnuli čtyřzápasovou sérii bez vítězství. „Dneska jsme to prolomili. Vypracovali jsme si šance, které jsme zužitkovali. Nastoupili jsme aktivně a vytvořili si náskok. První dvě třetiny jsme soupeře přehráli,“ pochvaloval si přerovský kouč Petr Dočkal.

Hosté se opravdu na svého soupeře vrhli a hned v prvních minutách si vytvořili tlak. Domácí Prostějov několikrát musel podržet brankář Neužil. „Měli jsme špatný nástup. Vlétli na nás a nevěděli jsme, kde nám hlava stojí,“ uznal útočník Prostějova Tomáš Divíšek.

Když už se zdálo, že Prostějov první třetinu přežije s nulou, přišel první gól utkání. Vyloučení domácího kapitána Venkrbce potrestal sedmnáct vteřin před první sirénou dorážkou Jakub Šlehar.

Ráz druhé třetiny určovala častá vyloučení hostů, kteří se museli převážně bránit. Silná zbraň Jestřábů, tedy přesilové hry, však tentokrát nefungovala a Přerov oslabení zvládal výborně.

„Měli jsme dva technické přestupky. Bylo tam vyloučení z přemíry snahy, kdy to Chmelíř vyhodil mezi diváky a pak jsme jednou naskočili v šesti. To nás stálo další síly, ale ubránili jsme to,“ ulevilo se přerovskému Petru Dočkalovi.

K ubráněným oslabením navíc hosté přidali druhý gól. Tomáš Divíšek nepřesnou přihrávkou v útočném pásmu poslal do přečíslení Sýkoru s Pláškem a první jmenovaný dával do poloodkryté branky.

Deset minut před koncem se ale Prostějov vrátil do hry. Po Holíkově střele vznikl před Šimbochem zmatek, který ukončil gólovou dorážkou Milan Švarc.

Gól Prostějovany probudil a v závěru utkání přišel velký domácí nápor. Ten ještě vystupňovalo vyloučení Martina Novotného dvě a půl minuty před koncem podpořené prostějovskou power-play.

Přes několik střel domácích ale výtečný Šimboch další gól domácím nepovolil. „Soupeř to při troše štěstí mohl srovnat. Zase jsme byli vyloučení, ale musím hráče pochválit za bojovnost a Šimboch zachytal skvěle,“ těšilo Dočkala.

Zatímco v minulých zápasech si Prostějov hodně pomáhal góly v přesilovkách, tentokrát se Jestřábům v početní převaze nedařilo. A nepomohla ani hra 6 na 4 v dramatickém závěru. „Šlapali jsme do toho. Už to bylo na krev a diváci nás hnali. Ale bylo by to asi hodně o štěstí, kdybychom srovnali. Když si vezmeme celý zápas, tak jsme byli o krok pozadu,“ uznal prostějovský útočník Tomáš Divíšek.

Závěrečné oslavy na prostějovském zimáku tak patřily Přerovu a jeho oslavenci Karlu Pláškovi, kterému fanoušci hostů zazpívali k 44. narozeninám. „Jsem rád, že si vzpomněli na starého dědka. Musím jim poděkovat,“ vzkázal přerovským příznivcům Plášek, který se v utkání zaskvěl dvěma asistencemi.

Jestřábi Prostějov. Ilustrační foto
Generálka na derby vyšla. Prostějov doma porazil Kladno

LHK Jestřábi Prostějov – HC ZUBR Přerov 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 50. Švarc (Venkrbec, Holík) – 20. Šlahař (Plášek, T. Sýkora), 33. Sýkora (Plášek).Rozhodčí: Dědek, Kopeček – Měkýš, Komínek. Vyloučení: 2:5. Využití: 0:1. Diváci: 2585.

Prostějov: Neužil – Kolář, Havlík, Holík, Horyna, Mikliš, Žovinec – Nouza, Venkrbec, Luňák – Rudovský, Divíšek, Švarc – Švec, Fiala, Zabloudil – Voženílek, Hozák, Hejný – Starý. Trenér: Jiří Vykoukal.

Přerov: Šimboch – Malina, Chmelíř, Čáp, Novotný, Pala, Zbořil – Kratochvíl, Sýkora, Plášek – Fořt, Pšurný, Procházka – Dvořák, Berger, Koblar – Václavek, Šlahař, Goiš. Trenér: Kamil Přecechtěl, Petr Dočkal