„Když se naskytla příležitost angažovat Jakuba Svobodu, tak jsem vůbec neváhal. Po odchodech Tomáše Zohorny a Lukáše Radila jsme potřebovali doplnit tým kvalitními hráči. Kuba má drajv na bránu, je střelcem," řekl sportovní manažer Dynama Dušan Salfický na klubovém webu.

Dravý forvard z přerovského klubu odešel ještě v juniorských letech, aby v sezoně 2006/2007 nastupoval právě za juniorku Pardubic. Poté jeho hokejové krůčky směřovaly zpátky na Moravu, zahrál si v juniorském celku Komety Brno a Znojma, mezitím strávil sezonu v zámoří v celku OHL Saginaw Spirit. Po svém návratu si zahrál za znojemské muže 1. ligu, odkud v sezoně 2010/2011 putoval do A-týmu brněnské Komety.

V roce 2012 jí pomohl k postupu do finále play off extraligy, ve kterém Brňané nestačili právě na Pardubice.

Svoboda odehrál v extralize 256 utkání s bilancí 60 branek a stejného počtu gólových nahrávek. Nejúspěšnější byla pro něj sezona 2012/2013, kdy v základních 43 utkáních nasbíral 40 kanadských bodů. Jeho posledním působištěm byl Zlín, kde se dokázal prosadit a patřil k tahounům ševců, klub o něj ale údajně nadále neměl zájem.

"Kuba přichází na roční hostování bez souhlasu mateřského klubu. Využíváme nového pravidla, bereme Jakuba na rok. Pokud budeme se vzájemnou spoluprací spokojeni, tak jsme se ústně dohodli na možnostech jejího dalšího pokračování," konstatoval Salfický. (čtk, něm)