Už nyní je jisté, že se soutěže zúčastní celkem 19 klubů. Ty navrhují, že by se všichni účastníci nejprve střetli dvoukolově každý s každým, což by přineslo 36 zápasů v základní části. Poté by se tabulka opět rozdělila na dvě skupiny. V horní nadstavbě deset a ve spodní devět týmů by se znovu střetlo dvoukolově každý s každým.

Přímý postup do play-off by si pak stejně jako v uplynulé sezoně vybojovala první čtverka nadstavbové části. Předkolo play-off by nově hrálo osm týmů, tedy ty na pátém až dvanáctém místě.

Přerov bojoval ve 2. lize.
Kdy fotbal v Přerově vítězil nad hokejem? Během druholigové éry

Boj o záchranu

Úplnou novinkou pak je boj o záchranu. Poslední dva týmy po nadstavbové části mají sestoupit přímo, zatímco týmy na čtrnáctém až sedmnáctém místě by odehrály skupinu play-down o udržení.

Nejhorší tým play-down čeká sestup, ale druhý nejhorší ještě bude mít šanci zachránit se v baráži s vítězem druhé ligy. Ne všechny kluby s touto podobou herního modelu, který byl jednou ze tří variant, souhlasily. Příkladem je Přerov či nováček ze Šumperka.

„Byli jsme vzhledem k návštěvnosti zápasů v loňském roce pro jinou variantu. Jedinou pozitivní věcí je, že se při devatenácti účastnících soutěž rozdělí a do play-off půjde nově dvanáct týmů. Doufám, že tohle projde,“ řekl sportovní manažer Zubrů Pavel Hanák.

„Na stole bylo více variant a já jsem pro tuto variantu nehlasoval,“ přiznal ředitel Draků Vladimír Velčovský.

„Hlasoval jsem pro tříkolovou variantu, což znamená, že by se v tom třetím kole hrálo buď doma, nebo venku, ale já jsem ji chtěl hlavně z hlediska atraktivity. Zkušenosti činovníků z předchozího roku ukazují, že ta nižší část tabulky, kde bychom se my mohli ocitnout, není – při vší úctě k ostatním soupeřům – tolik atraktivní,“ dodal šumperský šéf.

Martin Zaťovič na MS 2015 v Praze
Životní mistrovství Zaťoviče. Čtyři góly před úžasnou kulisou. Pamatujete?

Sestupový strašák je zpět. A ve velkém

Teoreticky navíc nyní z Chance ligy mohou sestoupit až čtyři týmy, jisté je, že soutěž bude mít v ročníku 2021/2022 o tři účastníky méně.

„V následující sezoně by pak podle rozhodnutí výkonného výboru měl být počet účastníků čtrnáct. Takže by následně měly sestoupit ještě dva týmy,“ řekl ředitel Chance ligy Pavel Setikovský.

„To jsme věděli dopředu. Aspoň se i na konci bude o něco hrát a týmy nebudou rozprodávat hráče po skončení úvodní části,“ myslí si Pavel Hanák.

Cílů nováčka ze Šumperka se vysoký počet sestupujících pochopitelně dotýká.

„Velmi mě to znervózňuje. Je to alfa a omega a v podstatě o nic jiného nejde. Zachránit se a aklimatizovat,“ má jasno Vladimír Velčovský.

Výkonný výbor Českého hokeje bude rozhodovat také o tom, jakým způsobem bude vítěz Chance ligy postupovat do nejvyšší soutěže. Asociace profesionálních klubů (APK LH) totiž navrhuje mezi Tipsport extraligou a Chance ligou obnovit baráž.