Například v Hlinsku platí obecně závazná vyhláška o regulaci hlučných činností, která vyhrazuje čas v neděli a o svátcích pouze dopoledne, a to od 9 do 12 hodin.

Podle tajemnice městského úřadu Marty Novákové není nic snadnějšího než naplánovat si pracovní aktivity s hlučnějším nářadím na jiný den než na sváteční odpoledne. „Vyjdeme tak vstříc i těm lidem, kteří by si rádi užili klidu alespoň v tento vymezený čas. Jde o maličkost, která nás nic nestojí, ale naše sousedy určitě potěší,“ uvedla Nováková.

Na mšice je často krátká i chemie.
Rostliny často trápí škůdci a jiné choroby. Poradíme, jak je zlikvidovat

„Vyhláška je permanentně porušována a trend je spíše gradující v čase. Je otázkou, nakolik z nevědomosti a nakolik vědomou ignorací. Tiše závidím katolickému Polsku, kde netřeba vyhlášek a každý ví, že v neděli se nedělá a svátek je svátkem. Uznávají autoritu nejvyšší a u nás by možná stáli v němém úžasu,“ popsal Hlinečák František Fiala.

Spraví to rum

Miloš Kvapil z Prahy jezdí na svou chalupu v Orlických horách o víkendech. „Teď po dešti tráva vyrostla velmi rychle a já za sobotu sekání nezvládnu. Proto jsem musel vytáhnout křovinořez a sekačku i v neděli. Sousedé zatím nenadávají, jsou tolerantní, ale chápu, že jim to může vadit. Jako omluvu jsem jim přinesl lahev rumu,“ poznamenal chalupář.

Pokud se chystáte na rozsáhlejší rekonstrukci víkendového bydlení, jejímž cílem je jeho proměna v místo, kde budete žít trvale či alespoň celoročně pravidelně, začněte uvažovat o instalaci domácí čistírny.
Kam s odpadní vodou? Existují jednoduchá a levná řešení

Nedělní klid vymezuje i vyhláška v Cholticích. Na rozdíl od Hlinska se netýká svátků. „Porušení je u nás spíše výjimečné, lidé jsou v tomto směru ukáznění. Pokud někdo nově příchozí o vyhlášce neví anebo jde o vědomé jednání, ihned to na místě řešíme,“ uvedl starosta městyse Tomáš Bolek.

Zákaz do 16 hodin

Vyhláška v Litomyšli zní: „Každý je povinen zdržet se o nedělích a státem uznaných dnech pracovního klidu v době od 6 do 16 hodin veškerých prací spojených s používáním strojů, přístrojů a zařízení způsobujících hluk, například sekaček na trávu, cirkulárek, motorových pil, křovinořezů a podobně.“ Je překvapující, že po čtvrté hodině odpolední se mohou zahradní stroje rozkřičet naplno, protože vyhláška jim to dovoluje.

Nedělní klid a sváteční klid je křesťanská nábožensko-sociální tradice, v některých státech též oficiální veřejnoprávní opatření spočívající v zákazu určitých činností o nedělích a svátcích. Křesťanská tradice je modifikací židovského šabatu, v moderní sekulární době je ochrana nedělního klidu prezentována též jako sociální opatření k zajištění odpočinku zaměstnanců či ochraně rodinného života.

Zdroj: Wikipedie