Jak udělat ořechové trubičky
Suroviny:
- 180 g hladké mouky
- 70 g změklého másla
- 70 g namletých vlašských ořechů
- 50 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- trocha hladké mouky na vál
- tuk (na potření trubiček)
Na náplň:
- 200 g hořké čokolády
- 200 g nutelly (nebo podobný oříškovo-čokoládový krém)
- 1/3 decilitru whisky
Postup:
- Mouku smícháme s cukrem, přidáme máslo, sůl, půl rozšlehaného vejce a jemně prosáté drcené oříšky (hrubé kousky si necháme na obalení) a vypracujeme těsto, které necháme chvíli odpočinout.
- Plechové trubičky lehce potřeme tukem.
- Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a nakrájíme ho na pruhy asi o 1 cm užší, než je délka trubiček. Změříme si obvod trubiček a podle toho nařežeme připravené pruhy těsta.
- Okolo každé trubičky obtočíme proužek těsta, spoj lehce potřeme zbylým rozšlehaným vejcem a opatrně přes sebe konce přimáčkneme.
- Trubičky pak necháme v chladu asi 10 minut ztuhnout, pak je potřeme zbylým rozšlehaným vejcem, obalíme v drcených hrubších oříšcích, rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C.
- Asi po 5 minutách snížíme teplotu na 160 °C a trubičky dopečeme dorůžova.
- Ihned je stáhneme z formiček a necháme vychladnout.
- Rozpuštěnou čokoládu smícháme s Nutellou a nechlazenou whisky a náplň nastříkáme pomocí cukrářského sáčku do vychladlých trubiček.
zdroj: Gurmet