Se Skotskem jsme získali důležité body, i když soupeř nehrál vůbec špatně. Vytvořil si i dost šancí. Do druhého zápasu jsme naopak obranu vylepšili. S Anglií to až na pár chybiček také defenzivně nebylo úplně špatné. Zase tolik šancí neměla. Dopředu už to bylo trochu horší. První poločas ještě byl jakš takš. Na druhý se ale z pohledu nestranného člověka nedalo dívat. Z toho jsem byl zklamaný. Nebyla to určitě jen vina našeho týmu, z obou stran to bylo hodně opatrné. Nikdo nechtěl udělat chybu. Možná hrálo roli i to, že oba týmy už měly jistý postup. Hráči se třeba nechtěli zranit.

Hlavní byl v první fázi postup a na víc se historie neptá. Osmifinále v neděli podle mého názoru bude jiné. Tam už musí jít každý naplno a ukázat to nejlepší. Všichni ví, o co jde. Jeden špatný poločas by neměl znamenat, že do zápasu s Nizozemskem půjdeme bez sebevědomí.

Marek Heinz
Z gólu Němcům už nežiju, říká Heinz. Na zlato vidí Francii. Jak věří Čechům?

Co jsem Nizozemce na mistrovství viděl, tak mají směrem dopředu hroznou sílu. Hodně stabilní jsou ve středu pole, vzadu ale jsou trochu skulinky. Pokud předvedeme velmi dobrý výkon, tak šanci na postup určitě máme.

Roli podle mě může hrát i prostředí. Budapešť je jedním z měst, kde se může hrát před zaplněným stadionem a já věřím, že bychom tam mohli mít domácí prostředí. Co vnímám ze svého okolí, tak spousta lidí plánuje vyrazit naše hráče podpořit. Z Moravy je to necelé čtyři hodiny, což je snesitelné. Když vás požene sedmdesátitisícový stadion, tak se to na výkonu projeví. Kluky by to mohlo hodně nakopnout po roce, kdy se hrálo bez diváků.

Miroslav Skácelík (vpravo) s Brazilcem Melinhem při Zápase století.
Sigmácký hlasatel vzpomíná: Heinzův gól s Marseille? Jako bych měl Parkinsona

U Maďarů ještě zůstanu. Jejich mužstvo málem ve středu vyřadilo Němce, což by byla prvotřídní senzace. Nechybělo moc, možná deset minut. Nakonec dostali trochu nešťastný gól po dvou tečích. V těžké skupině neodehráli vůbec špatný turnaj a nakonec byli kousek od postupu.

V Maďarsku se pro fotbal dělá ohromný kus práce. Stačí se podívat, jaké se tam staví stadiony. Nejen ten nádherný národní, na kterém se bude hrát zápas Nizozemci, ale i další kluby jako MTK, Ferencváros, Debrecín a další kluby mají nové stánky. Jejich fotbal jde a dost možná ještě i půjde hodně nahoru.

Olomoučtí fotbalisté remizovali v roce 1998 v Poháru UEFA doma s Olympiquem Marseille 2:2. Marek Heinz
Jak Sigma válčila s mistry světa. Heinz se ukázal Evropě a vzpomínal na Litovel

Kdo mě zklamal, to byl můj černý kůň Turci. Hned v prvním zápase dostali trojku od Itálie a já si řekl: A sakra! V dalších zápasech nehráli úplně zle, měli dobré pasáže, ale nedávali góly a bez nich se nedá uspět. I takový je ale fotbal.

Marek Heinz, bývalý fotbalový reprezentant