Jenže Viktorka trestuhodně prospala vstup do krajského přeboru, po čtyřech kolech neměla ani bod a krčila se na posledním místě tabulky. Škoda, právě proto je nyní postup o soutěž výše pouze utopií.

„Ten vstup do soutěže jsme podcenili. Mančafty v krajském přeboru navíc hrají jiným, jednodušším stylem. Je tam méně kombinace a více přímočarého fotbalu. My jsme na to nebyli dobře připraveni. Samozřejmě jsme z toho úvodu byli trošku opaření,“ uznává trenér Přerova Richard Švehlík.

Koncert Pavla Nováka na Štědrý den v Přerově
Koncert na Štědrý den na náměstí: letos bez Pavla Nováka

Asi nejvíce se jeho svěřenci v úvodních utkáních trápili v koncovce. Herní převahu většinou měli, ta jim ale byla k ničemu. „Někteří hráči neměli v létě prakticky žádnou přestávku, byli na mistrovství Evropy amatérů. Jejich výkonnost na začátku sezony nebyla úplně optimální. Jiní toho přes léto moc nenatrénovali. Do formy jsme se dostali až tak po měsíci,“ rekapituluje kouč Viktorie.

Pravdou je, že Přerované soutěž rozehráli 5. srpna a první výhra (3:1) přišla 3. září na hřišti aktuálního i tehdejšího lídra a suveréna soutěže z Lutína. Od té doby šla hra Viktorky viditelně nahoru. Dalším veledůležitým momentem pak byl triumf v derby s Želatovicemi. Od té doby Přerov po devadesáti minutách neprohrál a inkasoval v pěti dalších duelech jedinou branku.

„Zlom přišel podle mě už v Lutíně, kde jsme sehráli výborný zápas s jasně vedoucím celkem soutěže. Naprosto zaslouženě jsme zvítězili. Udělali jsme tam některé změny. Hodně pomohlo to, že na stoperovi začal hrát vedle Bogdaně Ondra Václavíček. Tím jsme dostali do stoperské dvojice více rychlosti a důrazu,“ pochvaluje si Richard Švehlík.

Fotbalisté Kozlovic (v pruhovaném). Ilustrační foto
Kozlovice padly v Novém Jičíně. Stěžují si na rozhodčí

OFENZIVA? POMOHL MLADÝ CHUDA I NÁVRAT BLAŽKOVSKÉHO

Co se ofenzivy týče, v derby s Želatovicemi konečně Viktorka našla také potenciálního střelce. Přerovský zápas podzimu rozhodl v poslední minutě střídající žolík David Chuda. Devatenáctiletý útočník pak v dalším utkání s Dubickem zaznamenal hattrick.

„Myslím si, že v některých zápasech byl rozhodujícím elementem naší ofenzivy. Určitě udělal velký kus práce. Pro mě byla jeho výkonnost ve druhé části podzimu, kdy dostával příležitost na hrotu, příjemným překvapením. Zrovna tak ale můžeme mluvit o Martinu Rybkovi nebo Petru Horákovi. Tito tři z mladých byli plnohodnotnými hráči základní sestavy,“ připomněl Švehlík fakt, že Přerované se hodně spoléhali také na mladé odchovance.

Útoku ovšem vydatně pomohl i návrat holického útočníka Tomáše Blažkovského. „Byl přínosem pro naši ofenzivní stránku,“ přikyvuje přerovský lodivod. Nejlepším střelcem týmu je nicméně s pěti zásahy levý bek Jan Bubeník.

Nyní si hráči Viktorie mohou užívat volna, trénovat začnou v lednu na umělce areálu v Sokolské ulici. Mezi 22. a 25. únorem je pak dokonce čeká soustředění v Luhačovicích. To vše s jasným cílem – zvládnout jaro lépe než podzim. Beze změn v kádru, který před pauzou ukázal, že v krajském přeboru může hrát prim. Návrat do divize už však příliš reálný není.

„Mluvit o postupu je utopické. Lutín má náskok jedenácti bodů. Pokud budeme zdraví a bude při nás stát i štěstí, které jsme v úvodu soutěže neměli, věřím, že můžeme hrát o první tři příčky,“ říká Švehlík.

Na Horním náměstí v Přerově se v sobotu natáčely některé scény nového filmu slovenského režiséra Juraje Jakubiska Perinbaba 2. V epizodních rolích si zahráli i členové amatérského divadla Dostavník a do komparsu se zapojili i mnozí Přerované.
V Přerově padly klapky Jakubiskova filmu Perinbaba 2

FINANČNÍ SITUACE SE STABILIZUJE

Působení v krajském přeboru má pro Viktorii jedno obrovské plus. Klub výrazně šetří na výdajích na A-tým. Díky hospodaření nového vedení se tak podařilo už během podzimu dostat se z tolik diskutované kritické finanční situace.

„Podařilo se nám sehnat malé sponzory i dotace z MŠMT, což zabezpečilo chod klubu. Tím pádem jsme mohli uvolnit peníze z prodeje hráčů a různých přestupů, ze kterých jsme začali hradit dluhy. Předpokládáme, že na konci roku se z původního dluhu 1 300 000 korun stane dle hrubých propočtů asi polovina,“ upřesnil předseda 1. FC Viktorie Přerov Břetislav Holouš.

To jsou pro přerovský fotbal pozitivní zprávy. Jak se bude celá situace vyvíjet dál, je zatím ve hvězdách. Fanoušci v Přerově každopádně nadále mohou chodit na krajský přebor, kde by Viktorka ráda na jaře předváděla minimálně takový fotbal, jaký v závěru podzimní části.

Jiří Tkadlčík na světovém šampionátu v crossliftingu v Moskvě
Tak to je hardcore! Podívejte se, jak silák Tkadlčík uspěl na šílené dráze

Podzim 1. FCV Přerov

Přerov – 1. HFK B 1:2
Přerov – Černovír 1:3
Zábřeh – Přerov 2:1
Přerov – Všechovice 0:2
Lutín – Přerov 1:3
Přerov – Medlov 2:1
Velké Losiny – Přerov 3:1
Přerov – Želatovice 1:0
Kralice n. H. - Přerov 0:0. Pen: 5:4
Přerov – Dubicko 6:0
Dolany – Přerov 0:0. Pen: 4:5
Přerov – Hněvotín 3:0
Rapotín – Přerov 1:4

Střelci: 5 – Jan Bubeník, 4 – Tomáš Chuda, 3 – Tomáš Blažkovský, 2 – David Chuda, David Hrabal, Ondřej Václavíček, Michal Zimčík, Martin Bielko, 1 – Martin Rybka.