Vrba byl propuštěn krátce poté, co ve čtvrtek s Ludogorcem prohrál v úvodním kole základní skupiny Evropské ligy doma 1:2 s Antverpami. Šestapadesátiletý kouč nedokázal dovést ambiciózní klub do vysněné skupiny Ligy mistrů, bulharský šampion v srpnu vypadl už ve 2. předkole, v němž podlehl doma pozdějšímu přemožiteli pražské Slavie Midtjyllandu 0:1.

David Pavelka v souboji v zápase Evropské ligy proti Lille.
Bojové podmínky? O to větší výzva to je, říká sparťanský navrátilec Pavelka

Vrba převzal Ludogorec na přelomu roku poté, co vloni po podzimní části skončil v Plzni. S týmem z Razgradu na jaře získal bulharský titul, poté co ještě navýšil pětibodový náskok před zimní přestávkou. V únoru v úvodním kole vyřazovací fáze Evropské ligy nestačil Ludogorec na Inter Milán.

V úvodu aktuálního ročníku se bulharskému celku, který byl v domácí lize zvyklý na suverénní výsledky, příliš nedaří, a to ani herně. Ludogorec v úvodních osmi kolech třikrát ztratil body a minulý víkend doma jen remizoval se sofijským týmem Carsko Selo 1:1. V tabulce je druhý s dvoubodovou ztrátou na Lokomotiv Plovdiv, který odehrál o zápas více.

David Pavelka v souboji v zápase Evropské ligy proti Lille.
Bojové podmínky? O to větší výzva to je, říká sparťanský navrátilec Pavelka

Spolu s Vrbou podle klubového webu končí i čeští asistenti Zdeněk Bečka a Martin Ticháček. Tým dočasně povede Stanislav Genčev, jenž byl hlavním trenérem už od loňského srpna do prosince.

Vrba má za sebou čtvrté zahraniční angažmá. Na Slovenku vedl Púchov a Žilinu, v roce 2016 pak ruskou Machačkalu. V Česku Vrba získal tři ligové tituly s Plzní, kterou třikrát dovedl do skupiny Ligy mistrů. Od prosince 2013 do června 2016 byl koučem národního týmu.