Anketu pořádá Deník ve spolupráci s programem Gambrinus Kopeme za fotbal, který podporuje více než 900 amatérských fotbalových klubů v České republice.

Jak se mezi nadšenci podporujícími amatérský fotbal pozná skutečná osobnost? Hlavně podle nasazení, se kterým se přes všechny překážky věnují fotbalovému klubu, ale i podle obětavosti, péči o talenty a o zázemí svého týmu. Cílem soutěže Osobnost amatérského fotbalu je nejen ocenit úsilí těchto výjimečných lidí, ale i ukázat příběhy, bez kterých by amatérský fotbal v českých obcích mnohdy nemohl existovat.

Z téměř 300 nominovaných vybrala porota pět favoritů, se kterými vás na následujících řádcích seznámíme. Do pondělka 25. listopadu můžete hlasovat v anketě u tohoto článku a podpořit svého favorita. Osobnost s nejvyšším počtem hlasů postoupí do celostátního kola, které začne 27. listopadu.

Osobnosti, z kterých můžete vybírat

František Resner (Sokol Babice)

František Resner (Sokol Babice)Zdroj: archiv sportovce či funkcionáře

František Resner pomáhá rozvoji amatérského fotbalu v Babicích již 40 let. Za tu dobu si prošel všemi posty, od hráče přes předsedu, až po správce našeho fotbalového areálu. I přes tragickou událost, kdy přišel o svého syna Frantu – rovněž výborného hráče – na život a fotbal nezanevřel, spíše naopak. I díky němu můžeme dál chodit o víkendech na fotbal a potkávat se u něj se svými kamarády. „Nominace si vážím. Fotbal pro mě znamená kus života. Už jsem párkrát taky byl na hraně a chtěl skončit, ale nejde to jen tak opustit. Naším cílem je fotbal v Babicích udržet, protože kde na dědině není fotbal, tak už není nic,“ prohlásil.

Milan Kelnar (TJ Blatec)

Milan Kelnar (TJ Blatec)Zdroj: archiv sportovce či funkcionáře

Milan Kelnar je bývalý vynikající hráč, který zůstal věrný blateckému dresu po celou dobu své fotbalové kariéry. Nyní působí v našem klubu jako člen výboru. Nechybí na žádném utkání, jak domácím tak i venkovním. Stará se o trávník, který dvakrát týdně seče a zalévá. Po domácích zápasech se podílí na úklidu šaten a celého areálu. Ze všech členů, kteří se podílejí na chodu našeho klubu, věnuje nejvíce svého volného času. „S blateckým fotbalem jsem tak nějak spjatý po celou dobu, i když mě kdysi dávno chtěly Nové Sady nebo dokonce Sigma. Teď je naším cílem rozjet v klubu i mládež. Uvidíme, jestli se nám podaří k ní někoho sehnat,“ říká.

František Kocourek (Plumlov a Krumsín)

František Kocourek (Plumlov a Krumsín)Zdroj: archiv sportovce či funkcionáře

(František Kocourek na snímku vpravo)

František Kocourek je dlouhodobě nepostradatelnou postavou fotbalu v Plumlově i v Krumsíně. V celém regionu je známý jako propagátor a organizátor futsalu. Pod jeho vedením funguje na Prostějovsku téměř 30 let futsalová liga na několika úrovních. V roce 2017 dobyl se svými svěřenci republikový titul ve veteránském fotbale. „Vážím si toho, že jsem v nominaci, ale myslím si, že je spousta lidí, kteří ve fotbale dělají celý život a více než já. Jsem z generace, která po škole vyrazila okamžitě na hřiště a pro kterou fotbal k životu na vesnici neodmyslitelně patří. Věřím, že díky rodičům se děti ze sociálních sítí zase na hřiště vrátí,“ řekl.

Rostislav Vaněk (TJ Jindřichov)

Rostislav Vaněk (TJ Jindřichov)Zdroj: archiv sportovce či funkcionáře

Rostislav Vaněk celý svůj fotbalový trenérský život zasvětil mládeži v regionu. Díky němu mají děti ze širokého okolí možnost hrát fotbal. V roce 2015 byl oceněn jako Bronzový trenér mládeže Fotbalovou asociací ČR. I když je sám vážně nemocný a čeká na transplantaci jater, neustále pomáhá druhým lidem a zejména pak pořádá fotbalové charitativní akce ve prospěch hendikepovaných dětí prostřednictvím iniciativy Děti Dětem. „Fotbal je u nás v rodině číslo jedna. Hrají ho ale i moji synové. Držet ho u nás na vesnicích je čím dál tím těžší, ale neustále se snažíme a bojujeme. Chceme děti dostat od mobilů na hřiště,“ uvedl.

Tomáš Dirgas (Spartak Loučná nad Desnou)

Tomáš Dirgas (Spartak Loučná nad Desnou)Zdroj: archiv sportovce či funkcionáře

Tomáš Dirgas je již řadu let trenérem Spartaku Loučná a a je to takzvaný srdcař. Dlouhá léta snaží vybudovat ve Spartaku Loučná tým, který bude mít ambice hrát aspoň v 1. A třídě. Na jaře se mu s týmem podařilo postoupit z okresu do 1. B třídy. „Další postup je naším snem a cílem, ale ještě to bude běh na dlouhou trať,“ připouští Dirgas. „Fotbal je má životní láska. Že mě někdo nominoval na takovou cenu, mě velmi těší, vážím si toho a chtěl bych vyhrát. Na druhou stranu, když vidím v konkurenci třeba Rosťu Vaňka z Jindřichova, tak bych mu dal bez váhání svůj hlas. Je to borec a pro mě neuvěřitelná inspirace,“ dodal Dirgas.