Tou první je zvýšení počtu účastníků Moravskoslezské fotbalové ligy na osmnáct.

„Pokud bychom chtěli vrátit do soutěže béčka a zachovat 16 týmů, pak by v nadcházející sezoně muselo spadnout opravdu až příliš mnoho mužstev. I z toho důvodu se po diskuzi s kluby rozhodlo o rozšíření,“ vysvětluje sekretář Řídicí komise fotbalové asociace pro Moravu Radek Šindelář.

Zatím se uvažuje o tom, že by změna měla trvat dva roky, vyloučeno není ale ani to, že soutěž se bude zase zužovat hned za rok, nebo naopak že ve stejné podobě zůstane delší dobu.

„Uvidíme, jak to bude vypadat a jaké zkušenosti kluby naberou, protože 18 účastníků je poměrně zásadní změna. Znamená to prakticky čtyři vložená kola ve středu navíc,“ upozornil Šindelář.

David Škoda (vlevo)
Bylo to tady téměř na rozpadnutí, přiznal kapitán Nových Sadů

V první lize se hraje o místenky pro MSFL

Pravidla pro nasazení do příštího ročníku MSFL jsou jednoduchá. V nejvyšší soutěži je momentálně šest moravských a slezských mužstev.

Opava však juniorskou soutěž nehrála a zachovala si klasický B-tým v divizi, což je soutěž, která jí vyhovuje.

Zbývající pětice Sigma Olomouc, Baník Ostrava, Karviná, Zlín a Slovácko bude hrát kromě ligových bodů také o místenku pro svou rezervu v MSFL, přičemž k dispozici jsou čtyři. Nejhůře umístěný klub bude moct přihlásit béčko jen do divize.

Sestupovat budou na konci této sezony z MSFL minimálně tři celky. To v případě, že ze druhé ligy nesestoupí žádný moravský klub.

Naopak pokud by z Moravy byli oba sestupující z FORTUNA: NÁRODNÍ LIGY, půjde z MSFL o patro níž do divize hned pět týmů.

Dušan Žmolík
Trenér Uničova Žmolík: Věřím, že kluci na sebe budou nároční

Divize: ze dvou skupin tři

Další podstatná změna se bude týkat divizí. Místo dosavadních dvou skupin (D a E) o 16 klubech budou skupiny rovnou tři a každá bude mít čtrnáct mužstev.

Tato reorganizace by na rozdíl od rozšíření MSFL měla mít delší trvání.

„Dlouhodobě se řeší, kdo bude hrát severní nebo jižní skupinu, protože to znamená velké rozdíly například v nákladech na cestování a podobně. Vytvořením třetí skupiny bychom více vyhověli přání hrát proti klubům z bližšího okolí, což jednak náklady klubům šetří a jednak jsou také zápasy atraktivnější pro fanoušky,“ uvedl Šindelář.

Celkový počet klubů v divizích se tak zvedne z 32 na 42. Z každé divize letos tedy sestoupí pouze poslední tým.

Přibudou čtyři béčka (Brno, Jihlava, Třinec a nejhůře umístěný tým v lize), sestupující z MSFL a vítězové krajských přeborů.

MOL Cup: fotbalisté Kozlovic (ve žlutém) porazili Přerov 2:0
Kozlovice v poháru bez problému vyřadily Viktorku. Čeká je Znojmo
Fotbalisté Hranic. Ilustrační foto
Hranice přetlačily v poháru Ústí. Padlo devět gólů
Fotbalisté Šumperku. Ilustrační foto
Divočina v Olešnici. Šumperk vedl o tři góly, ale zachránily ho až penalty

Koho se změny dotýkají?

MSFL:
SK Uničov

Divize D:
FK Nové Sady

Divize E:
FK Kozlovice
1. FC Viktorie Přerov
SK Hranice
Sokol Ústí
FK Šumperk