Trénovat se od středy může maximálně ve skupinách po šesti, což je třeba pro fotbal značně problematické. Výjimku pro profesionály se snaží u ministra zdravotnictví Prymuly vyjednat vládní zmocněnec pro oblast sportu Milan Hnilička. „Sport zaměstnává mnoho lidí. Trénink je jejich náplní práce,“ řekl Hnilička v poledne v rozhovoru pro Českou televizi.

Fotbalisté olomoucké Sigmy ještě podle úterních pravidel absolvovali v úterý po skupinách trénink v posilovně a věří stejně jako další kluby v úspěch Hniličkovy mise. Ligová fotbalová asociace mezitím schválila na svém výboru přerušení soutěžního ročníku 2020/21 první a druhé ligy.

„S ohledem na regulérnost soutěží jsme se rozhodli soutěže přerušit tak, aby byla zachována posloupnost jednotlivých ligových kol. Tím dochází ke vlivu na termínovou listinu, jejíž podoba bude s největší pravděpodobností změněna tak, že se profesionálním klubům zkrátí zimní přestávka,“ řekl Dušan Svoboda, šéf LFA.

Fanoušci Sigmy Hodolany fandili přes plot od garáží.
Fandíme z garáží! Hodolany slavily výhru přes plot

Fotbalisté by zatím měli mít povoleno sehrát v Česku mezinárodní zápasy, což se týká Liberce a Sparty, které příští týden čeká Evropská liga (Slavia hraje v prvním kole venku).

"Chtěli bychom znát, jaké podmínky musíme splnit, abychom se mohli vrátit okamžitě k plnohodnotné sportovní přípravě, pak již to bude pouze na jednotlivých klubech, zda jsou schopny tyto podmínky splnit. Za současných podmínek není možné pro české pohárové zástupce realizovat plnohodnotnou sportovní přípravu a jsou tak znevýhodnění vůči svým sportovním soupeřům v prvních zápasech, které se konají již 22. října," uvedl Svoboda.

U Hniličky už za výjimku pro povolení tréninku orodovali hokejisté. Řeší se také mezinárodní ženský tenisový turnaj v Ostravě.

„Doba je velmi složitá. Všechny tyto akce potřebují oficiální povolení, nejdůležitější jsou teď pro nás výjimky pro akce, které se konají v krátké době jako tenisový turnaj v Ostravě, pohárové zápasy ve fotbale, máme tady také turnaj MMA,“ prozradil Hnilička, který věří, že profesionální sport by za splnění určitých podmínek mohl brzy začít znovu fungovat.

„Nejvyšší fotbalová soutěž přijala velmi striktní opatření ohledně testování. Hokej k tomu přistoupil podobně. Pokud budeme muset být doma, tak by bylo záhodno, aby se bylo na co dívat v televizi,“ dodal Hnilička.

Rozhodnout o uvedených mezinárodních akcích má hlavní hygienička Jarmila Rážová rozhodnout ve středu.

Josef Drábek
Novosadský dříč Drábek: Hledám chyby u sebe, abych se zlepšil

PROBLÉMY MAJÍ I AMATÉŘI

„Hrát se sice teď nějakou dobu nebude, ale už plánujeme, že si půjdeme zatrénovat,“ říkal ještě v pondělí útočník Petr Vodák z Určic, který o posledním víkendu nastřílel čtyři góly Plumlovu a stal se kanonýrem víkendu spolu s „kolegou“ soupeřem Karlem Fajstlem, jenž se na přestřelce s nevídaným konečným výsledkem 6:8 také podílel čtyřikrát.

Už večer však musel stejně jako řada dalších plány přehodnotit.

Ztroskotala i snaha olomoucké organizace malého fotbalu. Ta nejprve přijala po dohodě s celostátní Asociací malého fotbalu úpravu pravidel, kdy zúžila soupisku družstev pro zápas na osm hráčů plus brankáře, aby se oba týmy i s rozhodčím vešly do limitu 20 osob.

„Sami bychom do toho asi jít nemohli, ale po dohodě s AMF, která vyjednala se všemi příslušnými orgány povolení, jsme byli připravení pokračovat. Vládní nařízení jsou ale jasně daná, teď budeme řešit, co bude dál,“ sdělil člen výboru olomouckého malého fotbalu Lukáš Grulich s tím, že soutěžní ročník 2020/21 je přerušen, což v praxi znamená odložení nejbližších tří kol po dobu platnosti opatření.