Tým, který jako nováček divize skupiny E předčil všechny soupeře svou precizní obranou a týmovým duchem, bude hrát v příští sezoně jen I. B třídu.

Přitom až do posledního kola měli Jakubčovičtí reálnou naději na vítězství v soutěži. V té soutěži, kterou hraje i Šumperk.

Když Mikulovice v posledním kole remizovaly se Zlínem, stačilo Jakubčovicím k postupu jakékoliv vítězství nad jedenáctým Brumovem. I přes porážku 1:2 ale dostaly možnost postoupit díky vítězi divizní skupiny D. Klub Hodonín-Šardice totiž také nemá zájem jít výše a nabídl postupové místo právě Jakubčovicím.

Přesto místo postupu přišel pád. „Po zhodnocení všech pro a proti se Jakubčovice přihlásí do I. B třídy s tím, že v rámci divizní soutěže nyní dáváme šanci jiným, ať ukáží, co v nich je,“ potvrdil informaci sekretář Jakubčovic Jaroslav Rovňan a dodal: „Hráči mají nyní volnou ruku ve výběru svého dalšího angažmá. My samozřejmě nikomu bránit nebudeme. Nabídky již jsou a všichni hráči věděli s předstihem, co nastane. V každém případě všem hráčům děkujeme a držíme palce do dalšího fotbalového života.“

Počínání vedení a majitele klubu je podle slov sekretáře jednoduché. „Rádi bychom nyní postavili mužstvo tvořené místními hráči, kteří pochází z Jakubčovic a blízkého okolí. Samozřejmě jsme měli možnost nastoupit od divize kamkoliv níže, ale my zvolili I. B třídu,“ prozradil Rovňan a vysvětlil: „Po odchodu hráčů by krajský přebor byl nad naše síly, v I. A třídě bychom zase spadli do skupiny, která hraje na Opavsku, což jsme nechtěli už v dřívějších sezonách a pro místní fanoušky to ani není tak atraktivní. A třeba naopak okres bychom zvládli s přehledem. Právě I. B třída nabízí nejadekvátnější soupeře. Derby Jakubčovice – Odry či souboje se Suchdolem nad Odrou mluví za vše.“

Na jedno se ale podle slov vedení nesmí zapomínat: „Důležité je připomenout, že fotbal v Jakubčovicích nekončí, jen se nebude hrát na takové úrovni jako dosud. S tím také souvisí zrušení B týmu, což znamená, že všichni hráči přejdou do jednoho mančaftu. Žáků se to samozřejmě týkat nebude, ti pokračují normálně dále,“ podotknul Rovňan.

Jakubčovic byly spolu se Zlínem a Šumperkem na jaře hlavními adepty na postup do Moravskoslezské ligy. Šumperk byl v říjnu prvním týmem, který dokázal Jakubčovicím vstřelit gól, zápas tehdy skončil remízou 1:1 (report si můžete připomenout ZDE).