Úterní den se navždy zapíše do paměti bolívijských obyvatel jako truchlivý. Autobus s desítkami cestujících mířící do Santa Cruz se zřítil ze 150 metrů vysokého srázu a havaroval.

ceremoniál k uctění památky fotbalistů brazilského klubu Chapecoense
Finálový protivník nechal Chapecoense vyhlásit vítězem poháru

Na palubě byl také bývalý brazilský stevard Tumiri, kterého si mnozí v jeho vlasti pamatují, protože před pár lety na poslední chvíli utekl hrobníkovi z lopaty. V listopadu roku 2016 byl totiž Tumiri součástí letu s fotbalisty brazilského klubu Chapecoense, který havaroval cestou na finále Copa Sudamericana v Medellínu. Tuto tragickou nehodu vedle stevarda přežil ještě jeden člen posádky, tři fotbalisté a jeden novinář, který však před dvěma lety zemřel na infarkt. Mezi 71 mrtvými bylo devatenáct hráčů, celý realizační tým a řada funkcionářů klubu.

Člověk by řekl, že takovýto hororový zážitek, při kterém máte ohromnou porci štěstí, vás může potkat jen jednou za život. Omyl!

Unavený řidič

„Vyškrábal jsem se ven, sedl si a říkal: „Už zase, nemůžu tomu uvěřit‘,“ prozradil Tumiri, jenž byl převezen s lehčími zraněními do nemocnice. Nebyl však jediným šťastným. Spolu s ním vyvázlo jen s menšími bolestmi třicet lidí. „Vyplazil jsem se ven, stejně jako tehdy, a to mi velmi pomohlo. Myslím, že jsem byl díky tomu první, komu pomohli. Vynesli mě nahoru a ošetřili," vysvětlil.

„Jeho stav je stabilizovaný. Díky Bohu, že byl znovu zachráněný. Mluvila jsem s ním a říkal, že se cítí dobře,” uvedla Erwinova sestra Lucia.

EMOCE V CHAPECÓ. Chapecoense začíná nová éra. Před charitativním zápasem s Palmeiras se vzpomínalo na oběti letecké katastrofy z 29. listopadu. Přišly i manželky 19 mrtvých fotbalistů i hráči, kteří přežili.
Nové Chapecoense po letecké tragédii. Topí se v slzách, ale žije

Příčiny selhání autobusu se stále vyšetřují. Podle svědků byl řidič autobusu unavený, čehož si pasažéři všimli, ale i přes jejich upozornění pokračoval v jízdě po nebezpečné silnici. „Byl jsem trochu ospalý, poslouchal jsem hudbu. Najednou všichni začali křičet, jeli jsme vysokou rychlostí. Jen jsem se chytil sedačky přede mnou, narovnal ramena a opřel se o okno, abych se při převracení hýbal co nejméně,“ popsal děsivé chvíle médiím.

Jedna věc však zůstává jistá – tento chlap má svého věrného strážného anděla. Aktuálně se Tumiri zotavuje na lůžku. "Děkuji Bohu, děkuji své matce. Bůh nás chrání a dělá věci, které my sami nemůžeme," řekl během pobytu v nemocnici. 

Jak je to dnes s klubem Chapecoense?
Po úmrtí takřka všech hráčů odmítli zástupci klubu sestoupit z nejvyšší soutěže, a začali tak skládat nový kádr. Chvíli Chapecoense dokázal mezi elitou vydržet, ale v roce 2019 spadl o patro níž. Loni ale Sérii B senzačně ovládl a postoupil zpět mezi elitu. Na současné soupisce nefiguruje žádný z fotbalistů, kteří leteckou nehodu přežili. Brankář Jakson Follmann bohužel při neštěstí přišel o nohu, obránce Neto po sérii rehabilitací stále cítil silné bolesti, a tak oficiálně oznámil, že s fotbalem končí. Profesionálem zůstává pouze levý bek Alan Ruschel, který v lednu tohoto roku Chapecoense opustil.