„První tři týdny se zaměříme na fyzickou kondici a sílu. Potom budeme pilovat herní věci,“ upozorňuje trenér Fastavu Michal Bílek.

I když je letošní zimní příprava kvůli novému hracímu modelu FORTUNA:LIGY o týden kratší a času na odpočinek měli ligoví borci méně, tréninkový proces bude ve Zlíně standardní.

„Pokud budeme trénovat dvoufázově, půjdeme do haly i ven na umělou trávu. Do přípravy však zařadíme také různé cvičení a posilování,“ informuje Bílek.

Jak na tom ševci po vánočních svátcích jsou, odhalily fyzické testy, které Jiráček a spol. absolvovali ve čtvrtek a v pátek na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci.

„Výsledky jsou podobné, jako byly minulý rok. Někteří kluci se zlepšili, jiní jsou na tom zase o něco hůř. Třeba i proto, že byli zranění. Teď je ale čas na to, abychom to zlepšili,“ připomněl Bílek.

Zatímco hráči by si volno ještě o pár dní protáhli, známý kouč se na svěřence těšil. „Myslím si, že odpočinek byl dostatečný jak pro mě, tak i pro kluky. Jsem rád, že příprava začala,“ uvedl Bílek.

V novém roce se pozdravil se samými známými tvářemi. Žádnou posilu v kabině na Letné doposud nepřivítal. „Rád bych něco prozradil, ale zatím se nic neděje,“ tvrdí zlínský trenér, který se o doplnění mužstva s majitelem Červenkou i sportovním ředitelem Grygerou baví neustále. „Chceme tým doplnit tak, abychom naplnili cíle, které jsme si dali,“ říká Bílek.
Třiapadesátiletý kouč se zatím pokusí nahradit nejlepšího střelce Beauguela, který zamířil do Plzně, nebo středopolaře Traorého, na nějž uplatnila přestupová práva pražská Slavia, z vlastních zdrojů. Na prvním tréninku se objevily šikovní dorostenci Martin Cedidlo a Jan Hellebrand. S týmem trénoval také navrátilec z Mladé Boleslavi Adnan Džafić.
První letošní zápas zlínští fotbalisté sehrají v sobotu proti Zlatým Moravcům.

„Příležitosti dostanou všichni hráči. Chceme je vidět v akci. Nečekám ale žádnou velkou kvalitu. Utkání je spíše součást tréninku,“ říká Bílek.

Před odletem na herní soustředění do Turecka ševci ještě otestují na Vršavě formu proti Nitře. V Beleku přijdou na řadu atraktivnější soupeři. Fastav na pobřeží Středozemního moře postupně vyzve Nižny Novgorod, dánské Sonderjyske a generálku na derby se Slováckem obstará duel s Rubinem Kazaň.

„V Turecku jsem na soustředění ještě nikdy nebyl, ale co mám zprávy od kolegů, tak tam budeme mít veškerý komfort. Už se na to těšíme. Bude tam lepší počasí i terény než v Česku. Věřím, že se dobře připravíme na ligu,“ pronesl Bílek.

Cílem pro jarní odvety zůstává udržení pozice v elitní šestce. „Máme náskok pěti bodů, takže tam chceme zůstat,“ dodává Bílek.

Fotbalisté Zlína ve čtvrtek zahájili zimní přípravu fyzickými testy na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. Foto: FC Fastav Zlín
Konec volna. Ševci na úvod zimní přípravy absolvovali fyzické testy

Změny ve Zlíně
Příchody: Džafić (návrat hostování z Mladé Boleslavi), Cedidla (dorost U19), Hellebrand (dorost U17)
Odchody: Jean-David Beauguel (Plzeň), Lukáš Holík (návrat Dukla Praha), Josip Balić

Program zimní přípravy
12. ledna v 15.00: FC Fastav Zlín - FC Vion Zlaté Moravce (Vršava)
19. ledna v 13.00: FC Fastav Zlín - FC Nitra (Vršava)
25. ledna: odjezd týmu na herní soustředění v Turecku
27. ledna: FC Fastav Zlín - FK Nižny Novgorod
30. ledna: FC Fastav Zlín - Sonderjyske
2. února: FC Fastav Zlín - Rubin Kazaň
3. února: konec soustředění v Turecku