Celkem jednačtyřicet reprezentačních gólů nastřílel během své kariéry Milan Baroš. Vůbec ty nejlepší chvíle ale zažíval během evropského šampionátu v Portugalsku. Žádný jiný fotbalista před šestnácti lety na Euru nenastřílel víc branek.

Česká republika – Lotyšsko – 2:1

Los nebyl k českým fotbalistům úplně přívětivý. Do základní skupiny jim přisoudil Nizozemsko a Německo, turnaj ale rozehráli proti papírově nejslabšímu celku z kvarteta a tři body měly být povinností.

Místo toho však české fanoušky zpražil v závěru první půle Verpakovskis, když zakončil brejk a poslal pobaltského soupeře do vedení.

A stav 0:1 z českého pohledu svítil na světelné tabuli ještě pořádně dlouho. Změnit ho mohl po hodině hry právě Baroš, ale ani jednu ze svých dvou šancí neproměnil. Jeho chvíle ale teprve měla přijít.

Vladimír Šmicer a Milan Baroš po výhře v Lize mistrů 2005. Foto: archiv
Bouřlivák i jeden z nejlepších útočníků, říkají bývalí spoluhráči o Barošovi

Stalo se tak v 72. minutě, kdy se o vyrovnávací akci postaral sérií kliček mezi lotyšskými zadáky aktivní Poborský a po jeho centru dostal liverpoolský útočník z hranice penaltového puntíku míč do branky.

Rodák z Vigantic pak nechyběl ani u momentu, který definitivně zažehnal hrozící blamáž. Jeho pokus jen vyrazil lotyšský gólman k Heinzovi, jenž pět minut před koncem rozhodl o třech bodech pro Čechy.

Kariéra Milana Baroše:

ČR – Nizozemsko – 3:2

O čtyři dny později už byl na řadě zápas, který vešel do českých fotbalových dějin. Parta v čele s takovými jmény jako byli Stam, Seedorf, Davids či Robben zpražila český optimismus během úvodní dvacetiminutovky dvěma góly.

Svěřenci Karla Brücknera ale nerezignovali. Naopak už za tři minuty založil Baroš po špatné rozehrávce Nizozemců akci, během níž si poradil i s oranžovou zdí se jmenovkou Stam na zdech a na jejímž konci byl kontaktní gól Jana Kollera.

Fotbalista Milan Baroš na tiskové konferenci oznámil, že po sezoně ukončí v 38 letech aktivní kariéru, 3. července 2020 v Ostravě.
Milan Baroš ukončil kariéru. Zdraví mi nedovoluje pokračovat, uvedl

Po přestávce českou reprezentaci podržel skvělým zákrokem Petr Čech a vlastně tak odstartoval velkou stíhací jízdu hráčů v bílém. Dvacet minut před koncem si strůjci úvodní gólové akce své role prohodili, Koller sklepl na Baroše a ten ranou z hranice velkého vápna srovnal.

Poslední čtvrthodinu dohrávali Češi po vyloučení Heitingy v početní převaze a jejich tlak gradoval. Brankář Van der Saar se činil, branková konstrukce se otřásala, ale nic z toho nepomohlo Nizozemcům dvě minuty před koncem.

Opět to byl Baroš, kdo byl na začátku gólových momentů. Z pravé strany posunul míč na Heinze, jeho pokus Van der Saar jen vyrazil k Poborskému, jenž nabídl míč před prázdnou bránu Šmicerovi. „Brücknerovci“ zvítězili 3:2 a po dvou infarktových duelech si s předstihem zajistili postup.

ČR - Německo - 2:1

S vědomím této výhody dal zkušený kouč v posledním zápase proti Německu šanci náhradníkům, přesto se Baroš na hřiště dostal a pouhých osmnáct minut na hřišti mu stačilo k překonání Olivera Kahna v německé bráně. Třetí vítězství v řadě, tentokrát 2:1, v kombinaci s dalšími výsledky znamenalo čtvrtfinále proti Dánsku.

ČR – Dánsko – 3:0

Dlouho fanoušci obou týmů čekali na gól. Až pár minut po změně stran se na to už nemohl zřejmě dívat Koller a s pomocí dánských obránců, kteří si jej v pokutovém území při rohu Karla Poborského příliš nevšímali, otevřel skóre.

V 62. minutě předvedl další z repertoáru svých zakončení Baroš. Tentokrát zvolil „dloubák“, jímž po dokonalé přihrávce Poborského zvýšil na 2:0. Po necelých dvou minutách se v nahrávače proměnil tentokrát Pavel Nedvěd, ovšem role střelce zůstala nezměněna. Baroš skóroval ve čtvrtém utkání na šampionátu v řadě a na Euru přidal už pátou branku.

ČR – Řecko – 0:1

Tak jako především zápas proti Nizozemsku se do kroniky českého fotbalu zapsal zlatým písmem, semifinálové střetnutí s Řeckem bude domácí reprezentační kopanou strašit snad už navždy.

Překvapení turnaje mohl posadit na zem už ve třetí minutě Rosický, ovšem napálil jen břevno. Šancí si Češi, i bez zraněného Nedvěda, který musel během zápasu přepustit místo Šmicerovi, vytvořili požehnaně.

Zdroj: Youtube

Zato Řekové se obešli bez jediné příležitosti, i tak ale dotáhli utkání až do prodloužení. V něm si Petr Čech připsal prakticky první pořádný zákrok v utkání. V samotném závěru první části prodloužení pak Dellas po rohovém kopu opařil české naděje na finále.

Na tehdejším Euru sice platilo pravidlo stříbrného gólu, díky němuž se po vstřelení branky v prodloužení jeho inkriminovaná část dohrávala. Jelikož ale Dellas skóroval v posledních vteřinách první nastavené patnáctiminutovky, Čechům už prakticky žádný čas na zvrat nezbyl.

Přesto si čeští hráči odvezli z turnaje bronzové medaile a Milan Baroš se s pěti góly stal jeho nejlepším střelcem a nechyběl ani v All Star týmu mistrovství.

Utkání 20. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Sparta Praha, 14. prosince 2019 v Ostravě. Na snímku Milan Baroš.
Končící legenda Baroš: Uteklo to strašně rychle, každá éra měla něco do sebe