„Definitivně jsme se dohodli na přátelském utkání se Znojmem. Saša Bokij už vedl první tréninky,“ potvrdil předseda představenstva HFK Olomouc Miloslav Šmída.

Dosavadní kouč Jiří Derco se rozhodl využít nabídky z Kuvajtu, kam míří společně s Romanem Pivarníkem. „Nebylo to snadné najít nového kouče v době, kdy už byly často rozběhnuté přípravy,“ přiznal Šmída. „Nakonec se to ale i s pomocí Jirky Derca, který je velkým klubovým srdcařem podařilo a myslím, že můžeme být spokojeni,“ dodal Šmída.

Funkcionář potvrdil, že HFK jednal s několika kandidáty. Prakticky domluvená byla Holice s bývalým útočníkem Sigmy Michalem Hubníkem. „Nakonec to ale padlo z rodinných důvodů,“ řekl Šmída.

Jiří Derco
Trenér Derco opouští HFK Olomouc, jde s Pivarníkem do Kuvajtu

HFK se obrátil i na Davida Rojku či Michala Kováře. „Oba právě nakonec dali přednost rozdělané práci v Přerově, respektive v regionální akademii,“ podotkl Šmída. Ve hře byl údajně jistou dobu také David Kobylík.

Nakonec padla volba na čtyřiašedesátiletého Alexandra Bokého. Bělorus zažil jako hráč dva mistrovské tituly ještě v éře Sovětského svazu se Spartakem Moskva a poté památné tažení do čtvrtfinále poháru UEFA se Sigmou Olomouc pod vedením legendárního Karla Brücknera.

V Česku už zůstal a trénoval tu řadu mužstev – namátkou například Uničov či naposledy Hranice. Po kariéře ale pracoval i na význačných fotbalových adresách. Několikrát v různých funkcích působil v Zenitu Petrohrad, zaměstnávaly jej i Chimki či Dynamo Moskva. Jako asistent spolupracoval s Pavlem Vrbou při jeho angažmá v Machačkale.

Prvním zápasem na lavičce HFK bude pro Bokého sobotní pohárové předkolo ve Skašticích.


Načítám výsledky ...