Podnik s dlouholetou tradicí výroby vodních turbín a zařízení vodních elektráren v minulosti zaměstnával tisíce lidí. Před sedmy lety se ocitl v konkurzu a nyní má stamilionové dluhy.

Areál má plochu pozemků asi jednadvacet hektarů. Ty jsou převážně na území Blanska a v jeho místních částech. Malá část pak v sousedních Olomučanech. „Většinu nemovitostí má v komplexu dlouhodobě pronajatou společnost ČKD Blansko Holding,“ stojí v dražební vyhlášce.

Ilustrační foto
Probrali popelnice lidem v Olešnici. Víc než půlku odpadu jde vytřídit, zjistili

Holding podle obchodního rejstříku zaměstnává až pět set lidí. Oba podniky mají přitom společného akcionáře, ruský průmyslový podnik Tjažmaš. Vyjádření holdingu se v pondělí redakci nepodařilo získat. V minulosti však zástupci společnosti uvedli, že ČKD Blansko strojírny nemají žádné zaměstnance. Ti spadají pod holding. Pracovníky i obchodní partnery tehdy vedení firmy ujišťovalo, že konkurz se výrobní činnosti a fungování holdingu nedotkne. „V případě, že areál někdo vydraží, musí samozřejmě podle zákona vyřešit platné nájemní smlouvy a věcná břemena. V takovém rozsahu je to většinou záležitost na několik let,“ uvedla při první dražbě Matysová.

Na výsledek dražby čekají i Blanenští. Město totiž chce u silnice podél areálu strojíren vybudovat cyklostezku. Stavbu však blokují nevyřešené majetkové záležitosti. „Od strojíren jsme chtěli část pozemků u silnice vykoupit. Ale nebylo to možné. Nedohodli jsme se s insolvenčním správcem. Do dražby chtěl dát majetek strojíren v celku. V tuto chvíli je tak stavba cyklostezky neprůchozí,“ řekl tajemník blanenské radnice Josef Kupčík.

Areál ve dražbě
- elektronická dražba areálu ČKD Blansko strojírny: 31. srpna
- vyvolávací cena: 95 milionů
- nemovitosti: 21 hektarů pozemků s budovami
- důvod dražby: podnik se před sedmi lety ocitl v konkurzu a má stamilionové dluhy
- akcionář: ruský průmyslový podnik Tjažmaš