Povedená práce. Tak 31letý Jiří K. okomentoval na svém profilu na sociální síti článek pojednávající o útočníku Brentonu Harrisonu Tarrantovi, který v březnu 2019 při střelbě ve dvou mešitách na Novém Zélandu usmrtil před padesát lidí a desítky dalších zranil. Teď Jiřího K. za to čeká soud, kde mu hrozí až patnáct let vězení.

Jiří K.ze Sokolovska je po Antonínu D. (70) z Plzeňska už druhým člověkem, na něhož podalo Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Praze v uplynulých měsících kvůli podpoře a propagaci terorismu žalobu ke Krajskému soudu v Plzni. „Nejprve byla podána obžaloba na jednu fyzickou osobu, která svými příspěvky v diskuzi měla schvalovat smrt českých vojáků v Afghánistánu, a poté byla podána obžaloba na jednu fyzickou osobu, která měla schvalovat teroristické útoky v Christchurch na Novém Zélandu,“ potvrdil Deníku státní zástupce VSZ v Praze Martin Bílý.

Strážníci městské policie pomáhali na Husově náměstí silně krvácejícícmu muži.
Strážníkům při ošetřování krvácejícího muže pomohl i kolemjdoucí

S ohledem na to, že ani v jednom z případů nebylo konáno hlavní líčení, bližší informace k případům neposkytl. Deníku se ale podařilo zjistit, že osudy obou mužů jsou naprosto rozdílné. Ještě než se mladší z nich narodil, měl už senior z Plzeňska za sebou komunistický kriminál.

„Jiří K. se v minulosti opakovaně účastnil demonstrací Dělnické strany, na své facebookové stránce vyzýval mimo jiné k tomu, aby k nám nebyli pouštěni černoši, žádal stop islámu. Na těle má kromě dalších tetování i ACAB, což v překladu znamená, že všichni policisté jsou bastardi. K útoku na Novém Zélandu psal pochvalné komentáře,“ popsal Deníku informovaný zdroj.

Důchodce z Plzně se kvůli svým názorům dostal do konfliktu se státní mocí už za minulého režimu. Dokonce byl odsouzen soudem v Plzni ke dvěma letům vězení za poškozování zájmů republiky v zahraničí, snižování vážnosti prezidenta republiky a další trestný čin. Na jeho obranu tehdy vystoupil dokonce Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných. Muž sám napsal ještě předtím dopis prezidentovi republiky, v němž si stěžoval, že ač má vysokoškolský titul, musí vykonávat práci topiče.

Ilustrační fotografie
Mezi nejohroženější patří na silnicích děti. Kampaň míří i na jejich bezpečnost

Za to, že schvaloval útok sebevražedného atentátníka, který v srpnu 2018 poblíž základny v Bagrámu zabil tři české vojáky, mu stejně jako Jiřímu K. hrozí až 15 let kriminálu.

ZATÍM PODMÍNKY

Tak přísný trest se ale nejspíše nedá očekávat. V červnu byli za podporu terorismu souzeni v Praze Renáta Pelikánová či Václav Klestil. Oba za schvalování útoku na Novém Zélandu dostali podmínky. Obdobně dopadl v květnu u pražského soudu Jiří Kopřiva, který v centru Prahy vylepil letáky oslavující smrt českých vojáků v Afghánistánu. I on dostal výchovný trest.