„Týden po koronaviru a už jdu potřetí…“ libovala si ve středu 9. února 2022 třiačtyřicetiletá marketingová specialistka (copywriterka) na jezu U Žida. Počasí bez sněhu, ledu i mrazu sice není podle ideálních otužileckých představ, přesto se u vody a v ní objevily na tři desítky jí podobných.

„Skoro šest stupňů, to tam budu asi pět minut,“ konstatovala Pavla k teplotě vody v řece Ostravici a času, který v ní stráví. Od čtyř nad nulou a níže se už voda oficiálně označuje jako „ledová“. Frýdecko-místečtí otužilci si ostatně hlídají, kolik mívá stupňů a podle toho stanovují dobu svého plavání.

Otužování. Ilustrační snímek
Češi propadli otužování. Dělají však při něm i fatální chyby

„Já se zkusila namočit z hecu, nic moc jsem si nestudovala, nehledala v tom vědu, poslouchala tělo,“ řekla Pavla, jež tentokrát na trénink (ano, zimní plavci U Žida to tak opravdu berou) jede autem. Jindy obvykle z Bašky do Frýdku-Místku běhá, asi sedm kilometrů ke splavu a stejná vzdálenost domů.

„Plavu s nimi od podzimu, od začátku sezony,“ popisuje otužilkyně s tím, že první návštěva lokality U Žida je pro ni – coby spíše vlčici samotářku – menším šokem. Je překvapena právě množstvím lidí, jež se tu objevují. Považují ji totiž za výborně dostupnou uprostřed města s ideálním přístupem do vody.

Vykročení z komfortní zóny 

„Mnozí snáší vykročení z komfortní zóny se sobě podobnými lépe, nežli sami,“ přemítala Pavla nad hromadným koupáním otužilců, na které se podle jejích zkušeností dívají lidé, kteří v ledové vodě nikdy nebyli, jako na blázny i exhibicionisty. To se u některých chlubících se na sociálních sítích vyloučit nedá.

Otužování je zázračný lék pro tělo i mysl.
Zázrak jménem otužování: Aby se dostavil výsledek, musí se dodržovat pravidla

„Pro mne je to zdravý životní styl, otužování dnes beru jako čištění zubů,“ nechala se slyšet Pavla. Své tvrzení doložila zkušenostmi z jejího nedávného pěšího přechodu Česka ze západu na východ. Putovala prý celkem nalehko v teplotách okolo osmi stupňů nad nulou a nedělala ji problém ani hygiena v lesích.

Pražanovi v Dobré to chybělo…

Vznik frýdecko-místeckého klubu otužilců (www.otuzilcifm.cz) má na svědomí Ota Zemek. Ten před čtyřmi lety po přesídlení z Prahy do Dobré zjistil, že mu jeho oblíbená aktivita a komunita okolo ní moc chybí.

„Tak jsem ji tady dal dohromady. Máme třetí sezonu a v týdnu chodívá třicet až padesát lidí. O víkendech až stovka, někdy i více. Prakticky vždy i nějací nováčci,“ líčí popularizátor otužování v regionu.

Na zimním koupání a plavání považuje za nejdůležitější soustavnost a pravidelnost. Zájemci mohou začít třeba v sobotu 12. února právě na splavu U Žida. Sympaťáci a hezké ženy zaručeni!