Původně to vypadalo, že se letošních tradiční setkání o Filipojakubské noci konat ani nebude. Jak zmínil starosta Jan Dafčík, ale přišlo rozvolnění a čarodějnice se pomalu a jistě začaly chystat. „Lidé do toho měli chuť, ale zatím je nemáme spočítané, ale je jich dost,“ sdělil s radostí, že tradice zůstane nepřerušena.

Restaurace Oáza ve vestibulu nádraží Praha-Smíchov bude rekonstruována v rámci modernizace celé stanice.
Smíchovská „Mekka všech vágusů“ se mění. Nová Oáza chce zachovat Magorův odkaz

Možná mají dámy v letech za sebou i očkování proti covid-19, a tak ze setkání nemají obavy. Ale rozestupy dodržují, jedna dokonce připravuje anticovidový lektvar pro své kolegyně.

Přiletěly přes víkend

Příští rok už přelétavé obyvatelky oslaví 10. výročí. Jsou mezi nimi i nové tváře a nejvíce jich s výbavou dorazilo o uplynulém víkendu. „Občané jsou nápadití a stále je předělávají,“ pochválil Lomáky. „Když se otevřely hranice, tak sletu už nic nebránilo,“ naznačil Jan Dafčík.

Jiří Boháček v depozitáři historických vozidel Dopravního podniku Ostrava v Martinově.
Rozdělení do tříd v ostravských tramvajích? Unikátní záležitost, říká znalec

Osobně ho velmi těší, že i v současném stavu kolem pandemie koronaviru, občané neklesají na mysli a tvoří. „V Lomu je provoz jako nikdy v sobotu všichni jezdí pomalu a fotí,“ zhodnotil i účelovou vlastnost dekorací. „Všem moc děkuji za účast a neutichající kreativitu,“ uzavřel starosta.

Čarodějnice jsou k vidění také v okolních vesnicích, babice „straší“ například i v Malšicích, Plané nad Lužnicí, Košicích, Ústrašicích nebo Želči.