Suroviny:

dančí kýta  1kg
uzený špek 80 g
sůl
mrkev 2 ks
celer menší 1 ks
máslo 2 lžíce
sádlo1 lžíce
bobkový list 3 ks
mletý pepř
celý pepř 5 kuliček
celé nové koření 3 kuličky
jalovec 2 kuličky
velká cibule 1 kus
rozmarýn
tymián
kousek citronové kůry
třtinový cukr 4 lžíce
200 ml bílého vína
1 lžíce plnotučné hořčice
800 ml vývaru nebo vody
200 ml smetany ke šlehání
citronová šťáva na dochucení

Dančí kýtu prošpikujte, udělejte v ní úzkým nožem hluboké zářezy, uvolněte je prstem a do každého vložte tenký špalíček špeku. Maso osolte a opepřete.

Mrkev a celer očistěte a nahrubo nastrouhejte, cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.

V kastrolu rozpusťte máslo a sádlo a opékejte na něm zeleninu a koření zhruba 3 minuty.

Přidejte cibuli, osolte, opepřete, přidejte bylinky, kousek citronové kůry, cukr a ještě několik minut opékejte.

Po chvilce přidejte maso a zbytek špeku. Maso opečte důkladně ze všech stran a pak podlijte vínem. Přidejte hořčici, dolijte vodu nebo vývar, aby bylo maso ponořené tak ze tří čtvrtin, a nechte na mírném stupni dusit do změknutí, zhruba 2 hodiny.

Měkké maso vyjměte a z omáčky vyberte koření. Rozmixujte ji nebo propasírujte. Dochuťte, pokud máte rádi svíčkovou kyselejší, dokyselte ji troškou citronové šťávy. Pokud je omáčka po mixování málo hustá, ještě ji trochu povařte.

Maso krájejte na plátky a podávejte s houskovým knedlíkem.


Dobrou chuť přeje: Maxijedlík Jaroslav Němec