Koncertního finále se zúčastnilo sedm kapel z České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska. Byly nominovány mezinárodní porotou z 33 zaslaných přihlášek. Hlavními vítězi se stali slovenští Turtev Brothers a polská skupina Levi.

„Úroveň letošních účinkujících v základním kole soutěže byla letos o něco nižší, než býváme zvyklí,“ říká předseda mezinárodní poroty, hudební publicista a dramaturg Blues Alive Ondřej Bezr.

A dodává: „Každopádně všech sedm finálových kapel, které se podařilo vybrat, jasně udrželo standardní laťku soutěže, který tak jako vždy přerostl v mimořádně příjemný bluesový večer, v němž je soutěžní složka až druhotná.“

Hudba bez hranic v Dolních Studénkách u Šumperka 2021.
Hudba bez hranic v Dolních Studénkách a Šumperku bavila všechny generace

Hlavní cenou pro vítěze Blues Aperitivu bylo pozvání na letošní festival Blues Alive, který se letos uskuteční ve dnech 11. až 13. listopadu v Šumperku.

Této pocty se dostalo slovenské kapele Turtev Brothers, jež stylově směřuje k raným formám bluesové muziky a od prakticky všech podobně laděných souborů zdaleka nejen ve střední Evropě se liší tím, že hlavním sólovým nástrojem je zde specifický lidový nástroj brumle.

Úzkokolejka v Třemešné.
FOTO: Zažijte s den s úzkokolejkou v Třemešné, děti i tátové budou nadšeni

Druhými vítězi jsou pak polští Levi, kapela, která živelně přesahuje ryzí bluesové formy směrem ke kvalitně interpretovanému autorskému repertoáru na pomezí blues, rocku a soulu.

Na Blues Aperitivu se ovšem udělovala i další ocenění. Prestižní Cenu diváků si odnesli polští Levi. Na polskou část Blues Alive, jež proběhne 14. listopadu v polském Chorzówě, mezinárodní porota, kterou kromě Ondřeje Bezra tvořili polský promotér a novinář Andrzej Matysik a český publicista a rozhlasový redaktor Milan Tesař, nominovala maďarskou kapelu Woodstock Barbie.

Mistrovství světa motorových člunů, 4. - 5. září 2021, Jedovnice.
OBRAZEM: Jak vypadalo Mistrovství světa motorových člunů v Jedovnici?

Na letní scénu Blues Alive, která je každoročně součástí Festivalu pro židovskou čtvrť v Boskovicích, porota na červenec 2022 vysílá Turtev Brothers. Ti si také ve stejném měsíci zahrají na polském festivalu Front Porch Blues v Chorzówě.

Již 25. jubilejní ročník mezinárodního festivalu Blues Alive proběhne letos ve dnech 11. až 13. listopadu. Mezi hlavními hvězdami jsou např. Lil´ Ed & The Blues Imperials, John Primer, Rick Estrin & The Nightcats nebo Kirk Fletcher. Více informací najdete na www.bluesalive.cz

Ondřej Bezr,
dramaturg festivalu