Děti, pro které bylo celé odpoledne určeno si mohly v doprovodu rodičů vyzkoušet, jak pracovali naši dědové a babičky na venkově. Jelikož v dnešní době je řemeslníků stále méně, tak bylo cílem trochu přiblížit tato různá řemesla.

Po registraci zahájili návštěvníci putování a první řemeslo, na které narazili byl tesař. Tady si mohli zatlouci hřebíky a uříznout prkno. Další následoval kominík, kde si vyzkoušeli vymést komín. V hrnčířské dílně si mohli uhňácat hlínu a vyrobit si svůj vlastní výrobek.

Po krátké procházce lesem došli k rybníku, kde obdrželi občerstvení a převozník je převezl ke stodole, kde je přivítal sedlák s panímámou a tady se naučili mlácení obilí cepy a o kus dál si vyzkoušeli, jak se suší,obrací a kopuje seno.

Další zastávka byla u švadlenky, kde si mohli vyrobit svého maňáska a pohrát si s různými knoflíky. Cesta pokračuje k cukrářům, kde si poutníci nazdobili svou sladkou dobrůtku. Po tomto sladkém občerstvení pokračují k ševcovi, kde uviděli tradiční opravy bot.

Potom je cesta dovedla ke kuchyni, kde pod dohledem kuchařek si mohli ukrojit, namazat, ozdobit a sníst toust. Poslední řemeslo na cestě byl zedník, kde si vlastnoručně vyrobili cihly, tzv. vepřice a zkusili stavět zeď. Všichni účastníci po dokončení cesty obdrželi malý dárek na památku. Pro další zabavení malých poutníků byl připraven doprovodný program, např. malování na obličej, velký bublifuk a podobné radovánky. Samozřejmostí bylo také bohaté občerstvení připravené Dámským spolkem.

Tato akce se uskutečnila za podpory Mikroregionu Hranicko a sponzorů. Všem návštěvníkům děkujeme za účast a sponzorům za jejich podporu.

Marie Humplíková