První zápis o turistice je z roku 1953 v kronice tělovýchovné jednoty Sokol Meopta Přerov. Léty se název měnil až na dnešní KČT SK Přerov, neboli Klub českých turistů, sportovní klub Přerov. Za tuto dobu měl přerovský oddíl mnoho významných vedoucích pěší turistiky.

Jednou osobností byl Jiří Švec, původně člen Lokomotivy Přerov, kde se věnoval pěší turistice a též vodnímu sportu v loděnici v Přerově. Po sloučení oddílů KČT Meochemy a KČT Lokomotivy v roce 1980 začíná jeho úspěšná cesta v turistice.

Již v prvním výboru oddílu KČT SK získává Jirka Švec funkci metodika oddílu, kterou vykonával až do roku 2013. Spoluorganizoval jednodenní vycházky i vícedenní akce, kterých se zúčastnil i s rodinou, aby zapojil i mladé zájemce o přírodu.

Jirko, přejeme Ti zdraví
a lásku, takovou, jakou jsi
po celý život věnoval rodině
a turistice a která se k Tobě zejména od Tvých nejbližších zaslouženě vrací. 

Jaroslav Pěček, Ludmila Stružková a Naďa Calábková

Turisté pořádají nejen své plánované vycházky, ale zúčastňují se celostátních pochodů po celé republice. Jako metodik vedl (bez dnešních výhod internetu) kalendář turistických vycházek, připravený vždy na tři měsíce dopředu, a který byl zveřejňován v regionálním listu.

Zúčastnit se mohli i nečlenové oddílu. Úspěšnost oddílu se dříve hodnotila počtem získaných oblastních a výkonnostních odznaků v turistice. Proto využíval vícedenních akcí na jejich splnění.

V roce 1982 po pěti výstupech na Helfštýn z Lipníku nad Bečvou přebírá štafetu výstupů KČT Lokomeochema Přerov na dlouhou dobu. Tato akce se stává jeho srdeční záležitostí a po mnoho let byl hlavním organizátorem.

Jeho různorodá práce byla zajímavá, propojená s poznáváním přírody a památek, vždy ke spokojenosti členů KČT. V roce 2013 ukončil činnost ve výboru oddílu a stal se přispívajícím členem.

Při příležitosti 130 let trvání turistiky získal pamětní medaili za celoživotní přínos pro oddíl SK Přerov.

V únoru 2021 se dožívá Jiří Švec 80 let svého činorodého života.

Jaroslav Pěček