Vytvořili je fotografové, amatérští i profesionální, s cílem ukázat krásu ženy a dívky, ukázat ji v prostředí renesančního zámku.

Možná se zamýšlíte nad pojmem glamour. O co se vlastně jedná? Jeden z výkladů říká, že glamour focení klade důraz na zachycení ženské krásy a smyslnosti, kdy žena často upírá oči přímo do objektivu, volí obvykle strohé oblečení, fotografie jsou cílené.

Mají za úkol svádět, vyvolávat představy a znázorňovat intimitu a krásu ženy. Tento styl se často zaměňuje s budoir stylem, který je však spíše zaměřen na zachycení ženského těla v neočekávaných momentech, v soukromí ženy, často ve spojitosti s nábytkem.

Učeň a mistr (zleva!).
Zámek v Moravské Třebové ukrývá tajemství aneb Když vás učí Robert Vano

Pokud se zamyslíme nad těmito definicemi a prohlédneme si přiložené fotografie, je zřejmé, že se oba styly velmi často prolínají.

A vůbec to není špatně. Hranice mezi fotografickými styly je velmi tenká. Mezi snímky tak naleznete portréty, glamour a určitě i ty ve stylu budoir.

Ostatní fotografie přibližují některé z dalších zajímavostí Moravské Třebové. Není to jen zámek, který láká turisty, je to i křížová cesta vedoucí na Křížový vrch s hezkými rozhledy na město i jeho okolí, také hřbitovní areál s kostelem a starými německými hroby nebo kryté schodiště s krásným portálem vedoucí k městskému hřbitovu.

Výlet do Muzea karnevalových masek v Zákupech na Českolipsku.
Výlet do Muzea karnevalových masek v Zákupech na Českolipsku

Je to však i celé náměstí, jemuž vévodí morový sloup, budova radnice a citlivě rekonstruované měšťanské domy, také všechny boční uličky historického centra nebo bývalé rybářské domky v podzámčí jsou malebné.

Hospůdky, kavárny a restaurace lákají kolemjdoucí na dobrý mok, voňavou kávu i skleničku vína.

Jánské Koupele byli kdysi slavné lázně.
Kružberk není jen přehrada a smutný pohled na kdysi věhlasné Jánské Koupele

Je toho dost, co Moravská Třebová nabízí a pokud ji chcete zažít i v noci, není nic snazšího, než se ubytovat a projít si zákoutí a noční nasvětlené uličky třeba při návratu do hotelu nebo penzionu.

Přijeďte, myslím, že nebudete zklamáni.

Karel Machyl

Areál Dolní oblast Vítkovice.
Tip na výlet: Ostravské Hradčany aneb Dolní oblast Vítkovice se mění před očima