Původně se oslava stého výročí od založení Klubu českých turistů v Pelhřimově a devětadvacátý ročník zahájení turistické sezony na Vysočině měli uskutečnit v březnu. To však pandemie koronaviru nedovolila. „Myslím si, že i přes to, co na jaře proběhlo, byla a je letošní sezona úspěšná. Docela dost lidí zůstalo doma a v našich turistických cílech v Pelhřimově byla návštěvnost skoro stejná jako loni. Takže sezona, která stále pokračuje, protože nás čekají ještě krásné měsíce, úplně špatná nebyla,“ pochvaloval si Luboš Rafaj z Agentury Dobrý den, který sobotní program moderoval.

I přes komplikace s pandemií koronaviru a přesunutí termínu akce dorazila na Masarykovo náměstí v Pelhřimově nejen řada místních, ale i lidé ze vzdálenějšího okolí. „Zhruba šest let jsem členkou Klubu českých turistů v Třebíči, ale v Pelhřimově jsem se narodila, takže mám k tomuto městu vztah. V rámci dnešní akce se tak podívám i do míst, kde jsem nikdy nebyla,“ prozradila Blažena Vejtasová s tím, že nejvíce se těší do Kaple svatého Kříže, neboli Kalvárie.

Kampaň S hlavou v Pejru.
S hlavou v Pejru: Pelhřimovští se snaží do města přitáhnout turisty

V sobotu totiž mohli zájemci zavítat do všech pelhřimovských muzeí, galerií či památek. Otevřené byly i vyhlídková věž u kostela svatého Bartoloměje a rozhledna Pípalka na Křemešníku.

V rámci sobotních oslav mohli milovníci procházet vyrazit i na některý z připravených okruhů. Na výběr byla městská trasa, bezbariérová trasa a dvě trasy na Křemešník.

Celým dnem provázela turisty kapela Country mix, tu pak vystřídali Božejáci.

VIP vstupenka

U příležitosti oslav sto let Klubu českých turistů v Pelhřimově, připravili tamní nadšenci VIP vstupenku, která je k prodeji v pelhřimovském informačním centru za sto korun. Vstupenka, se kterou mohou turisté na všechny památky v Pelhřimově a na rozhlednu na Křemešníku, platí do konce letošního roku. „Je hezké, že se tato tradice nepřerušila. Myslím si, že dnešní akci tu mají moc hezky připravenou. Navíc ta jednotná vstupenka je opravdu skvělá. Památky jsou tu hezké a taky je super trasa na Křemešník s tím, že se lidé potom dostanou zpátky do Pelhřimova autobusem,“ řekl Martin Pluhař ze Štoků, který je členem Klubu českých turistů v Havlíčkově Brodě a na zahájení turistické sezony na Vysočině chodí každoročně.

Stavba - Ilustrační foto
O parcely je zájem. V Červené Řečici vyroste dalších jedenáct domků

V Pelhřimově si tak v sobotu připomněli rok 1920, kdy pelhřimovští turisté vznikli. „Hlavně se nám podařilo klub českých turistů v Pelhřimově udržet. Teď máme počet členů, který jsme v životě neměli, a to 120. Máme spoustu akcí, které se pravidelně opakují a lidé si na ně zvykli. Jezdíme na společné výlety. Hlavně tu naši členové udržují turisticky značené cesty, takže turistice pomáháme po všech stránkách,“ přemítal Pavel Pípal.