Celková inflace loni přesáhla 15 procent, byla tak nejvyšší od roku 1993. Nominální mzdy se přitom v prvních třech čtvrtletích zvýšily průměrně o méně než šest procent. To znamená, že Češi si za svou mzdu koupí méně. 

„Spotřeba klesá, vidíme to na karetních transakcích, které jsou v současnosti po započítání inflace o 5 až 10 procent nižší než před rokem,“ potvrzuje hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. „Pokles reálných mezd bude určitě pokračovat, i když pomalejším tempem,“ předpovídá analytik.

Česká spořitelna pro letošek očekává inflaci 9,5 procenta, zatímco nominální mzdy podle ní vzrostou jen o 7,5 procenta. Podle Navrátila bude lépe až v příštím roce, kdy by se reálné mzdy Čechů měly opět vrátit k růstu. „Pokud se nic nepokazí,“ dodal ekonom.

Dříve však bylo i hůře

Při ohlédnutí za horizont jednoho dvou let přitom zjistíme, že přes aktuální pokles je dnes koupěschopnost většiny pracujících vyšší než před lety. Od roku 2018 vzrostla průměrná hrubá mzda v Česku zhruba o čtvrtinu na necelých 42 tisíc korun. Nejvíce si polepšili obyvatelé Jihomoravského a Královéhradeckého kraje, nejméně zaměstnavatelé přidávali na Liberecku a na Vysočině. Pro většinu regionů a odvětví však platí, že reálné mzdy jsou dnes vyšší než před pěti lety.

Spoření. Ilustrační snímek
Jak na inflaci? Dlouhodobě se vyplatí investice do fondů, radí odborníci

Přestože pro většinu regionů a odvětví platí, že reálné mzdy jsou dnes vyšší, není vývoj všude stejný. Například lidem pracujícím v ubytovacích a stravovacích službách klesly prudce během první vlny pandemie covidu-19 nejenom reálné, ale dokonce i nominální příjmy. Rok nato díky nízké srovnávací základně vystřelily vzhůru.

Ajťáci versus skladníci

Nejdéle držely krok s inflací mzdy v informatice. Celých pět let, i během pandemie, rostly rychleji než ceny v obchodech a ještě ve druhém čtvrtletí loňského roku zaznamenaly meziroční nárůst o 11 procent. I proto dnes průměrná mzda v oboru přesahuje 70 tisíc korun.

Oproti tomu výdělky ve stavebnictví, dopravě a skladování zaostávají za zdražováním téměř nepřetržitě už od roku 2020. Dnes se pohybují přibližně 10 procent pod celostátním průměrem.